'Het Vragenderveen is een stukje Afrika in Nederland'

VRAGENDER - In Vragender werd vrijdag een feestje gevierd. De reden? Het 60-jarig bestaan van de stichting Marke Vragender Veen, de organisatie die het Vragenderveen beheert.

Het Vragenderveen is een hoogveengebied waar vroeger turf werd gewonnen en waarover zestig jaar geleden echt een strijd werd gevoerd.

Voorzitter Harrie Krabben is een en al positiviteit. 'Dit is echt zo'n fantastisch uniek gebied,' vertelt hij tijdens een wandeling door het veen. 'Wij zijn er zo trots op dat we dit mogen onderhouden en dat we er van kunnen genieten.'

Alleen op de wereld

Vooral bovenop de natuurobservatiepost is het unieke van het uitgestrekte gebied goed te zien. 'Sommigen zeggen dat dit een stukje Afrika in Nederland is', zegt Krabben.

'Hier kom ik echt tot rust. Als ik in de stad geweest ben, dan ga ik daarna graag naar het veen om het contrast te ervaren. Soms voel ik me hier echt alleen op de wereld...samen met de vogeltjes.'

Het Vragenderveen maakt deel uit van het Korenburgerveen dat grotendeels in handen is van de Vereniging Natuurmonumenten. Natuurmonumenten wilde in de oorlogsjaren het Vragender deel in bezit krijgen en wilde de eigenaren, de boeren zelfs onteigenen.

De boeren uit Vragender kwamen in het geweer. Zij hebben sinds generaties het veen in eigendom en gebruikten het gebied om onder meer turf te winnen. Na jaren van touwtrekken wonnen de boeren en op 22 mei 1956 werd de Stichting Marke Vragender Veen opgericht. 

Expositieruimte

Om het 60-jarig jubileum van de Stichting Marke Vragender Veen te vieren is vrijdag een speciale expositieruimte geopend.

Kijk hier naar beelden van de opening

'We zijn vorig jaar rond de zomer begonnen', zegt Wim Enserink. Hij heeft zich enorm ingespannen om dit voor elkaar te krijgen. 'Tot drie weken geleden wist ik niet of het wel zou gaan lukken', zegt hij.

In de expositieruimte zijn verschillende panelen te zien met foto's en informatie. Een deel van de foto's heeft Enserink zelf gemaakt. 'Je kunt echt zulke prachtige foto's maken in het gebied. Maar om het gebied te voelen, te ruiken en te beleven is de expositieruimte niet voldoende. Daarvoor moet je echt het gebied in', vertelt Enserink.

Zelfstandig het gebied bezoeken is niet toegestaan. 'Veel te gevaarlijk', benadrukt Krabben. 'We organiseren excursies om iedereen van ons gebied te laten genieten'.

Zonnige toekomst

Het jubileum werd vrijdag feestelijk gevierd. Alle kinderen in Vragender kwamen met witte ballonnen naar de expositieruimte. 'De jeugd heeft de toekomst', meent Krabben. "ik weet zeker dat het voor de stichting goed komt in de toekomst als ik naar deze kinderen kijk.'

De stichting geeft voorlichting op scholen en probeert daarmee de jeugd te interesseren voor het unieke gebied. 'En dat komt goed', zegt Krabben optimistisch. 'Als ik nu al zie hoe leuk de jeugd dit vindt, dan nemen ze onze taak straks over. Ik zie de toekomst heel erg zonnig in.'

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Natuur Oost Gelre Nieuws
Deel dit artikel: