Nieuws

Deskundigen verschillen van mening over giga-geitenstal Rossum: wel of geen Q-koortsgevaar?

De politiek in Zaltbommel wil meer informatie van de GGD over de mogelijke risico's van Q-koorts bij de vestiging van een groot geitenbedrijf net over de grens in Maasdriel. De raadsleden in Zaltbommel zijn zeer kritisch over dit plan.
ZALTBOMMEL - De politiek in Zaltbommel wil meer informatie van de GGD over de mogelijke risico's van Q-koorts bij de vestiging van een groot geitenbedrijf net over de grens in Maasdriel. De raadsleden in Zaltbommel zijn zeer kritisch over dit plan.
Dat bleek opnieuw donderdagavond toen raadsleden de wethouder spraken over de bezwaarprocedure die nu loopt. 

Advies van GGD's

D66 had donderdagavond een debat aangevraagd in de commissie in Zaltbommel. D66 zegt dat er ook grote zorgen zijn ook in verband met mogelijke gevaren van Q-koorts in de omgeving van de toekomstige geitenhouderij.
Raadslid Ummels (D66) en wethouder Looijen (VVD) over de mogelijk komst van de giga-geitenhouderij in Rossum:
Van de GGD Gelderland kan het geitenbedrijf zich onder voorwaarden wel vestigen, maar de voormalig directeur van de GGD Hart van Brabant heeft zich eerder deze week kritisch uitgelaten over de komst van de geitenhouderij. Daarom willen de raadsleden en wethouder Looijen van Zaltbommel hier meer helderheid over van de GGD's.

Plannen komen niet overeen

Een geitenhouder wil een bedrijf met 5100 geiten vestigen aan de Schoofbandweg, op de rand van Rossum en Zaltbommel. Zaltbommel is van plan om op hun eigen grondgebied, maar binnen de stankcirkel van het geitenbedrijf, een bedrijventerrein uit te breiden.
Deze twee plannen gaan niet samen. Ook de provincie wil dat Maasdriel iets aan de stankoverlast doet. Wordt de geurnorm niet aangepast, dan zal de provincie niet instemmen met een nieuw bedrijventerrein in de gemeente Maasdriel.