Nieuws

Dikste beuk van Nederland (in Doesburg) wordt verzaagd tot bankjes

DOESBURG - De dikste beuk van Nederland - met een omtrek van ruim 8,20 meter - op de algemene begraafplaats in Doesburg is ten dode opgeschreven. Woensdag begint de gemeente met ontmantelen van de Fagus sylvatica.
Onderzoek van twee bedrijven toont aan dat de beeldbepalende rode beuk ten dode is opgeschreven. De boom komt de laatste jaren zeer slecht in het blad. De stam en de wortels zijn ernstig aangetast door de reuzenzwam en de platte tonderzwam.
Verslaggever Reinier Vermeer geeft een indruk hoe dik de boom is:
Hierdoor is de levensverwachting van de boom tot een minimum beperkt en is kappen noodzakelijk geworden in verband met de veiligheid.
Verslaggever Reinier Vermeer maakte een 360 graden-foto van de beuk:
De dikke takken worden eerst verwijderd. Afhankelijk van de staat waarin de stam van de boom verkeert, blijft een deel staan. De bedoeling is om het hout van de boom te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld bankjes en andere kleinere producten. 
Een impressie van de beuk:

Uit het jaar 1829

De beuk is waarschijnlijk geplant tijdens de aanleg van de Algemene Begraafplaats in 1829. De boom is dus bijna 200 jaar oud. Uit onderzoek van de Bomenstichting blijkt dat deze beuk niet de oudste, maar mogelijk wel de dikste beuk van Nederland is.
De omtrek was in 2013 zo'n 8,18 meter. Dat is de laatste meting. Sindsdien is de boom vermoedelijk met 3 centimeter per jaar gegroeid.  De boom staat dan ook op de nationale monumentale bomenlijst en is in menig bomenboek beschreven.
Opvallend kenmerk van de boom is de entplek. Hierdoor verschilt de dikte van de onder- en bovenstam erg van elkaar. In de winter is de beuk dan ook van ver te herkennen aan de opvallende stam. In de zomer valt de boom op door de roodbruine kleur van het blad.