Nieuws

'Iedereen moet meedoen aan huur Bastion Nijmegen, anders zinkt het plan'

Het geld dat de verhuur van het Bastion moet opleveren is veel te weinig om de 5 miljoen terug te verdienen die het kost om er een watersportcentrum van te maken. De gemeente Nijmegen houdt een gat over van 2 tot 3 miljoen euro.
NIJMEGEN - Het geld dat de verhuur van het Bastion moet opleveren is veel te weinig om de 5 miljoen terug te verdienen die het kost om er een watersportcentrum van te maken. De gemeente Nijmegen houdt een gat over van 2 tot 3 miljoen euro.
Het Bastion ligt ten zuiden van de Verlengde Waalbrug. Het is nu nog een gebouw zonder bestemming. De gevels bestaan uit metselwerk en aluminium puien.
De gemeente gaat nu kijken over er bij de Provincie Gelderland extra geld te regelen valt voor het gebouw onder de Waalbrug aan de Spiegelwaal.
In een stuk aan de gemeenteraad schrijft het college dat er een 'aanzienlijke onrendabele top' dreigt te ontstaan. De kapitaallasten en beheerskosten worden niet met de huuropbrengst goed gemaakt.

Plannen nog aanpassen

De invulling van de grond rondom het gebouw levert ook niet op wat het zou moeten opbrengen. Daarom zoekt het college naar mogelijkheden voor subsidie en kijkt of de plannen nog aangepast kunnen worden.
'Ik hecht eraan te zeggen dat iedereen mee moet huren, anders wordt het een plan dat gedoemd is te gaan zinken', zegt wethouder Velthuis om duidelijk te maken dat elke euro voor de realisatie van een watersportcentrum in het Bastion van het grootste belang is. 'We onderzoeken op dit moment wat de mogelijke huurprijs is.'
Met 'iedereen' doelt de wethouder op de Radboud Universiteit, studentenroeivereniging Phocas, zeilvereniging de Loefbijter, de surfers van Aeolus, Stichting Watersport Nijmegen, Kanovereniging de Batavier, de Nijmeegse Reddingsbrigade en Roeivereniging De Waal.

16000 vierkante meter

Het plan is om een verdieping te realiseren in het nu nog kaal opgeleverde gebouw, zodat al die watersportliefhebbers erin passen. De bruikbare oppervlakte wordt zo verdubbeld van 8000 naar 16000 vierkante meter. Er hoeft dan niets meer naast het Bastion gebouwd te worden, wat aanvankelijk de bedoeling was.
'Zo is er voldoende ruimte voor iedereen', zegt Velthuis. Eind 2017 is het de bedoeling dat de verbouwing kan beginnen zodat de huurders er in 2018 voor het eerst gebruik van kunnen maken. Roeivereniging De Waal wil daar niet op wachten. Zij heeft al een onderkomen geregeld aan de overkant van de Spiegelwaal bij een voormalig dakdekkersbedrijf aan de Oosterhoutsedijk.
'De realisatie van het Bastion duurt heel lang', zegt voorzitter Cor Scheffers van de roeivereniging. 'We hebben gewoon onze kansen gepakt. De geul was open en we konden binnen een week roeien.'
Roeivereniging De Waal heeft zo een onderkomen weten te regelen van 5500 vierkante meter. 'We kunnen er ook voetballen als we willen', grapt Scheffers. De roeiers kunnen er op eigen terrein parkeren en beschikken over loodsruimte, een werkplaats, ruimte voor een krachthonk en een kantine.

Na tien jaar niet langer wachten

Voor de roeivereniging is het essentieel om niet te hoeven wachten tot het Bastion een watersportcentrum is. Hun businessplan verlangt een groei van 200 naar 400 tot 500 leden om de toekomstige huur te kunnen betalen.
Daarbij wachten veel van de 200 leden al jaren op water. De vereniging bestaat al 10 jaar. Begonnen toen de plannen voor Ruimte voor de rivier er net waren en tot de opening van de nevengeul nog geen slag geroeid. Je kunt roeiers niet eeuwig niet laten roeien en ze wel contributie laten betalen.
Ondanks de enorme ruimte die de roeivereniging nu heeft ziet ze het wel als een tijdelijke huisvesting. 'We hebben toegezegd dat we met de plannen van de gemeente meegaan', zegt voorzitter Scheffers. 'En de loyaliteit naar de andere watersporters gebiedt het. Als je een watersportcentrum krijgt geeft dat samen met andere verenigingen synergie. En het is een gebouw met allure.'
Daarbij ligt het ook dichter bij de Waal. Vanuit hun tijdelijke onderkomen moeten ze twee keer zover lopen om met hun flinke roeiboten bij het water te komen. Dijk op en dijk weer af. 'Het is heel zwaar behelpen, maar dat doen we graag omdat we zo graag willen beginnen.'
Dat enthousiasme spatte er voor de opening van de tot Spiegelwaal gedoopte nevengeul al vanaf. Uit onderstaande reportage blijkt dat ze ruimte voor de rivier leuk vinden, maar ruimte voor watersport nog veel leuker.

Huurprijs

De roeivereniging hoopt dat snel duidelijk wordt wat de huurprijs voor de toekomstige gebruikers van het watersportcentrum in het Bastion gaat worden. 'We hopen voor het einde van het jaar te weten waar we aan toe zijn', zegt Cor Scheffers. 'Om eventueel weer in gesprek te gaan met de eigenaar van het tijdelijke onderkomen om te praten over verlenging als de huurprijs van het Bastion te hoog voor ons is'.
Maar de voorzitter verwacht dat het niet zover komt. 'We worden begeleid door de Roeiersbond en we hebben aangegeven wat we als vereniging nog kunnen betalen aan huur. Dat is de gemeente helder. Ik ga er van uit dat ze ons een marktconforme huur aanbieden.'