Nieuws

Bewoners Edese wijk Veldhuizen lijden al dikke week onder Marokkaanse straatterreur

EDE - Bewoners van de wijk Veldhuizen in Ede hebben veel te stellen met Marokkaanse jongeren. Uit onvrede voor de sluiting van hun buurtcentrum steken die auto's in brand. Een overzicht van de gebeurtenissen in een onrustige meimaand.

1 mei

Onbekenden stichten brand bij winkelcentrum De Lindenhorst. Het complex staat leeg en wacht op sloop. De voorzitter van de Marokkaanse Vereniging in Ede, Mimoun Aktitou, meldt later dat de problemen te maken hebben met het sluiten van het buurthuis van de Marokkaanse jongeren. Dat was gevestigd in het winkelcentrum.    

2 mei

Vijf auto's worden vernield. Agenten die uitrukken, worden bekogeld met stenen. De politie houdt twee tieners aan. De oudste is 19, de jongste 15. Raddraaiers gooien de ruiten van een school in.

3 mei

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede kondigt een samenscholingsverbod af. Groepen van meer dan vier personen zijn verboden in delen van Veldhuizen. De politie is die avond massaal aanwezig in de wijk. Dit verhindert niet dat later, in de nacht, drie auto's uitbranden.

4 mei

De gemeente laat het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst afsluiten met hekken. Verder geldt daar een noodbevel. Daarmee kan Van der Knaap bevelen geven die hij nodig acht om de openbare orde te handhaven. Dit komt bovenop het samenscholingsverbod in de wijk.
Een wijkbewoonster is boos op burgemeester Van der Knaap. Het samenscholingsverbod geldt niet voor haar straat. Van de drie uitgebrande auto's zijn er twee van haar.
Een 19-jarige man krijgt een proces-verbaal, omdat hij bij winkelcentrum De Lindenhorst in Ede de orde verstoort.
Een verslaggeefster van omroep PowNed, die woensdagmiddag in de wijk is, wordt door jongeren in die straat bekogeld met stenen. Dit overkomt ook een vrouw in de straat. Wanneer de verslaggeefster zich meldt bij de politie, vertrekken agenten. Later zegt de politie deze handelwijze te betreuren.

5 mei

Het is voor het eerst deze maand dat het 's nachts rustig blijft in de Edese wijk Veldhuizen. Stichting Samenstede, een instelling die Edenaren oproept hun buurt leefbaarder te maken, en moskee Al Mouahidin veroordelen in een verklaring de brandstichtingen en vernielingen.
Daarin staat onder meer: 'Wijkbewoners zijn slachtoffer geworden van wandaden, gepleegd door een groep Marokkaans-Nederlandse jongeren. De Edese Marokkaanse gemeenschap keurt dit gedrag af en roept maatschappelijke organisaties en buurtbewoners op elkaar op te zoeken om in dialoog te gaan om de rust te laten wederkeren.'

6 mei

Opnieuw blijft het 's nachts stil in Veldhuizen. Vier beveiligers bewaken het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst. Videocorrespondent Björn Appel ziet jongeren op straat heen en weer wandelen.
Samenstede en Al Mouahidin kondigen overdag aan zondag een protestmars te houden. De wandeling gaat van de moskee naar het winkelcentrum waar het noodbevel van kracht is.

7 mei

De nachtelijke rust in Veldhuizen blijkt tijdelijk. Opnieuw vallen in de nacht auto's ten prooi aan vlammen. Een gedupeerde automobilist reageert gelaten. 'De dagwaarde van mijn auto is 4500 euro. Dat wordt voorlopig even fietsen', zegt hij. De man heeft twee studerende kinderen. Een nieuwe auto zit er even niet meer in, laat hij weten. 

8 mei

Burgemeester Van der Knaap is te gast in het tv-discussieprogramma In Gelderland Live van Omroep Gelderland. 'Ooit hadden we meer dan 250 relschoppers in Veldhuizen, dat zijn er nu nog zo'n 50, waarvan er maar 10 de harde kern vormen. Er is echt wel wat veranderd in de wijk', meldt hij.
Volgens Van der Knaap voeren agenten stevige gesprekken met de relschoppers. 'We weten wie het zijn, maar we moeten wel genoeg bewijs hebben om ze op te kunnen pakken.'
Aan de protestwandeling door Marokkanen van de moskee naar het leegstaande winkelcentrum doen 's middags ongeveer 150 mensen mee. Ook Van der Knaap is van de partij. 

9 mei

Marokkaanse jongeren moeten beter door hun ouders worden opgevoed, zegt jongerenwerker Farid Chahbari op Radio Gelderland. 'Gemeente en politie weet wie de jongeren zijn. Praat met de ouders. En als die niet willen ingrijpen, dan moet de gemeente ze aanpakken door ze te korten op de uitkering.'
De opbouwwerker is het eens met D66-raadslid Charifa El Kaddouri, die vindt dat de gemeente moet ingrijpen. Nu tientallen agenten op straat lopen, lijken de jongeren weg te blijven. Cameraman Björn Appel die bivakkeert in Veldhuizen, meldt één poging tot brandstichting van een auto. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!