De eerste en enige vrouw die ooit de Giro uitreed: Alfonsina Strada

APELDOORN - Vrijdag verschijnen 198 mannen en 0 vrouwen in Apeldoorn aan de start van de 99e Giro d'Italia. Een vertrouwd beeld sinds 1924. Dat jaar was de enige keer dat een vrouw meedeed met de Giro: Alfonsina Strada. Forza Giro-presentator Bas Steman ging op zoek naar het verhaal achter deze onbekende heldin.

Steman: 'Het is nu niet meer voor te stellen, maar als het in onze tijd was gebeurd, dan was ze echt een wereldster geworden. Iedereen zou haar naam kennen, maar nu... heeft u weleens gehoord van Alfonsina Strada? Bijna niemand. Ze is een Giroheld, de eerste en enige vrouw die de Giro uitreed tussen de mannen.'

Het was 1924 toen Alfonsina Strada voor de zoveelste keer aan de Giro-organisatie had gevraagd of ze niet een keer mee mocht rijden met de grote ronde. De organisatie gaf haar nooit toestemming, tot dat jaar.

De grote ploegen dreigden namelijk de Giro te passeren en daardoor zouden de kampioenen thuisblijven. Om toch een publiekstrekker te hebben besloot de organisatie om Strada een kans te geven.

De vrouw haalde daarmee zelfs de voorpagina van de Italiaanse krant:

Etappes van 400 kilometer

'Ze mocht starten, ze reed de eerste etappe uit en de tweede ook. Ze eindigde in sommige etappes maar een paar minuten achter de mannen. Ze was loeisterk en dat in etappes van soms wel 400 kilometer lang. Dan is er ook nog het beroemde verhaal dat ze haar stuur brak. Ze leende van iemand een bezemsteel om daar een stuur van te maken en ze slaagde er in om de Giro uit te rijden.'

Teveel aandacht

Ze werd enorm populair en verdiende uiteindelijk meer geld dan de winnaar. Dus wilde ze in 1925 opnieuw starten in de Italiaanse wielerronde, maar dat stuitte op veel tegenstand van haar mannelijke collega's. Die vonden dat ze te veel aandacht kreeg.

Bekijk hier de column van Bas Steman.

Forza Giro is vanavond om 18.20 uur te zien op tv bij Omroep Gelderland. Het programma wordt ieder uur herhaald.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Giro Sport Nieuws
Deel dit artikel: