Achterhoekse ouderen worden voorgelezen via de telefoon: 'Ik hoef niets te doen, alleen maar lekker te luisteren'

RUURLO - Heerlijk achteroverleunend in een luie stoel, kat op schoot en luisteren naar een verhaal van Annie M.G. Schmidt. De 87-jarige mevrouw Fokkens uit Ruurlo wordt sinds kort iedere maandag voorgelezen door de telefoon.

Tijnie Jansen bedacht het idee. Ze is vrijwilliger bij cultuurinstelling De Gruitpoort in Doetinchem. 'We lezen ook al voor in verzorgingshuizen en na een beetje brainstormen kwam ik op dit idee', zegt Jansen.

Samen met verschillende zorginstellingen is het idee verder uitgewerkt. Sinds april worden verschillende mensen voorgelezen. 'De meeste mensen zijn opgegeven door een hulpverlener of mantelzorger', zegt Jansen. 'Je merkt toch dat het vaak gaat om mensen die alleen thuis zijn en het fijn vinden dat er naast het voorlezen van het verhaal ook een praatje gemaakt wordt.'

Duizenden boeken

Mevrouw Fokkens uit Ruurlo heeft thuis duizenden boeken. De voorleesservice vindt ze wel heel fijn. 'Ik hoef nu niets te doen, ik hoef alleen maar te luisteren', zegt ze. 'En je doet dit samen, normaal doe ik heel veel alleen.' Fokkens is blij met de service en hoopt dat het plan uitgroeit tot een volwaardig project.

We blijven voorlezen

Of de voorleesservice per telefoon blijft bestaan is nog niet duidelijk. In mei en juni wordt er nog voorgelezen en dan wordt het project geëvalueerd. Jansen: 'We kunnen al wel concluderen dat we blijven lezen. Of per telefoon, of in verzorgingshuizen.'

Het project maakt onderdeel uit van het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst en Naoberschap. Een project van verschillende zorg- en cultuurinstellingen. Voor ouderen worden verschillende activiteiten bedacht. Ook worden projecten opgezet waarbij jongeren en ouderen met elkaar in contact worden gebracht.

 

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Berkelland Cultuur Doetinchem Zorg
Deel dit artikel: