Nieuws

'Zorg voor betere regels bij wisselen van veearts'

Het moet niet meer mogelijk zijn dat boeren van veearts kunnen wisselen zonder dat ze een nieuwe nemen. Daarvoor pleit veearts John Vonk uit Dreumel zondag in het praatprogramma In Gelderland Live.
ARNHEM - Het moet niet meer mogelijk zijn dat boeren van veearts kunnen wisselen zonder dat ze een nieuwe nemen. Daarvoor pleit veearts John Vonk uit Dreumel zondag in het praatprogramma In Gelderland Live.
Vonk zegt dat naar aanleiding van de vondst van 400 dode varkens in een stal in de gemeente Berkelland, eerder deze week. De arts uit Dreumel is gespecialiseerd in varkens en ook voorzitter van de Vakgroep Gezondheidszorg Varken bij KNMvD, de vereniging van dierenartsen. Hij komt veel op boerderijen waar varkens worden gehouden.

Geen toezicht meer

Nu is het zo dat een varkenshouder van veearts kan wisselen zonder opgaaf van redenen. Daardoor kan de situatie ontstaan dat er geen toezicht meer is, zoals in de gemeente Berkelland het geval was. Vonk pleit niet voor nieuwe wetten, maar denkt dat in het huidige kwaliteitssysteem de regels dermate aangescherpt moeten worden dat zo'n situatie niet meer mogelijk is.

In Gelderland Live

Behalve Vonk schuift zondag ook Dirk Dekker aan in In Gelderland Live. Hij is varkenshouder in Nijkerk, bestuurslid van LTO Gelderland en columnist voor het agrarische vakblad De Boerderij. De uitzending op televisie is om 11.00 uur, herhalingen om 12.00, 13.00 en 16.25 uur.