Nieuws

Zo gaat het azc bij Ewijk eruit zien

EWIJK - De gemeente Beuningen heeft het definitieve ontwerp bekend gemaakt van het asielzoekerscentrum (azc) dat bij Ewijk komt.

Inloopbijeenkomst en gesprekken

Vorige maand maakte de gemeente bekend dat bij de Hoge Woerd ten zuiden van Ewijk, een azc komt voor de opvang van 300 vluchtelingen. Tijdens een inloopbijeenkomst en verschillende gesprekken met omwonenden en ondernemers zijn er suggesties aangedragen voor aanpassingen van de inrichting en ontsluiting van het asielzoekerscentrum. Dat heeft geleid tot een nieuw definitief ontwerp.

Ontsluiting niet meer via Koningstraat

Zo is besloten om auto- en bouwverkeer niet via de Koningstraat naar het terrein te voeren. Dat zou volgens velen namelijk leiden tot toegenomen verkeersdrukte en onveilige situaties. In plaats daarvan wordt het verkeer naar en van het terrein nu geleid via de Goudwerf bij bedrijventerrein Schoenaker. 

Azc mag gezien en bereikt worden

De Koningstraat blijft wel beschikbaar als tweede ontsluitingsweg voor calamiteiten. Ook fietsers en voetgangers kunnen via deze weg naar het azc. Volgens de gemeente is dit onder meer belangrijk omdat het azc gezien en bereikt mag worden: 'De inwoners maken immers deel uit van de samenleving van de gemeente Beuningen.' En de wandel- en fietsroute via de Koningstraat naar Beuningen of Ewijk is ook de kortste en veiligste route. Sommige bewoners vrezen dat de Koningstraat in deze opzet nog steeds onveilig blijft voor wandelaars en fietsers, maar de gemeente Beuningen zegt dat dit opgelost wordt door de aanleg van een extra ontsluitingsweg voor verkeer vanuit Ewijk (Campse Baan) in het najaar.

Tegemoetkoming aantoonbare schade

In het definitieve inrichtingsplan is er meer groen rondom de woningen aan de Koningstraat. Zo houden direct omwonenden meer ruimte en zicht rondom hun woning. Het college van burgemeester en wethouders wil bewoners die hun huis aantoonbaar voor minder geld kunnen verkopen als gevolg van het azc, tegemoet komen in de schade. De verwachting is dat het azc aan de Hoge Woerd tussen oktober en december 2016 klaar is voor opvang van de 300 vluchtelingen. Het azc blijft maximaal 10 jaar staan.