Vader Mariska Peters over verdachte broer: 'Het is een lafaard die levenslang moet krijgen'

ARNHEM - 'Het is gewoon een lafaard die levenslang moet krijgen.' Dat vindt de vader van de vermoorde Mariska Peters uit Nijmegen van zijn broer. De man van 52 wordt ervan verdacht zijn nicht te hebben verkracht en gewurgd.

De rechtszaak in Arnhem verliep woensdag met veel emotie, omdat de verdachte niets wilde loslaten. De vader van Mariska wilde zijn broer aanvliegen en een ander familielid schopte tegen het veiligheidsglas tussen de rechtszaal en de publieke tribune. Ondertussen werd er 'viespeuk' en 'vuile moordenaar' geroepen.

De verdachte met zijn advocaat. Foto: ANP

'Ik wilde hem pakken'

'Ik wilde hem pakken toen ik de zaal in liep, maar dat ging helaas niet', sprak Mariska's vader na afloop. Tijdens de rechtszaak riep hij tegen zijn broer: 'Moordenaar, je hebt mijn kindje afgepakt.' Ook las hij huilend een slachtofferverklaring voor: 'Wij vroegen ons al die tijd af wie zoiets afschuwelijks kon hebben gedaan, jij zat er gewoon bij.'

Het openbaar ministerie eiste woensdag 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte. Volgens de aanklager heeft hij Mariska begin vorig jaar oraal verkracht. Vervolgens wurgde hij haar uit vrees dat zijn seksuele vergrijp zou uitkomen.

De destijds 21-jarige vrouw werd twee weken later dood gevonden in natuurgebied de Hatertse Vennen bij Nijmegen. Haar lichaam was verborgen onder een stapel takken en bladeren.

De plek waar Mariska is gevonden. Foto: ANP

OM: geen twijfel dat oom de dader is

Volgens de aanklager is er geen twijfel dat de man de dader is. Zijn DNA zat onder meer op de tong van het slachtoffer, in haar auto en op haar lichaam en kleding. Ook zat zijn erfelijk materiaal op een mes waarvan een deel bij haar vindplaats en een deel in haar auto is gevonden. Bovendien is de telefoon van de verdachte in het natuurgebied geweest.

De oom van Mariska verbleef tijdens het misdrijf op een open afdeling van de Pompekliniek in Nijmegen. Hij zat daar in de laatste fase van zijn tbs-behandeling. Op de avond dat zijn nicht verdween, zag een huisgenoot hem de afdeling verlaten en 's nachts weer binnensluipen.

Na Mariska's verdwijning is de man nog op bezoek geweest bij zijn broer. Ook liep hij mee in de stille tocht voor Mariska.

Het graf van Mariska.

'Geen moord, maar doodslag'

Volgens de officier van justitie is er geen sprak van moord, maar van gekwalificeerde doodslag omdat er geen sprake is van voorbedachte rade. Daarnaast vindt de aanklager dat de oom niet toerekeningsvatbaar is.

De advocaat van de verdachte vroeg woensdag om vrijspraak. 

De raadsman vindt onder meer dat er te weinig alternatieve scenario's zijn onderzocht.

De vader van Mariska hoopt dat zijn broer over twee weken levenslang krijgt. 'Dat verdient hij.'

Zie ook:

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Justitie Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: