Nieuws

Bemmel krijgt één van de grootste biogasinstallaties van Nederland

BEMMEL - Hij is straks goed voor de verwarming van 10.000 huishoudens. Daarnaast kunnen er streekbussen rijden op het gas dat wordt geproduceerd in de grootste Gelderse biogascentrale die vanaf volgend jaar in Bemmel staat. Vandaag is het startsein gegeven.

Top vijf van Nederland

De centrale 'Groen Gas Gelderland', zet vanaf 2017 jaarlijks 72.000 ton biomassa (mest en gras) om in 6,9 miljoen kuub biogas. Daarmee is het de grootste biogascentrale van Gelderland en staat hij in de top vijf van biogasprojecten in Nederland.
Kijk hier naar een video over de bouw van de biogascentrale:

Boompje opzetten

De vermindering van CO2 uitstoot door deze milieuvriendelijke manier van energiegebruik, komt overeen met de jaarlijkse groei van 650.000 bomen. Om dat te illustreren, plantte Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk dinsdagmorgen een boompje. De provincie betaalt via haar investeringsfonds PPM Oost, 5 miljoen euro mee aan het project dat in totaal 14 miljoen euro kost. Groen Gas Gelderland is een samenwerking tussen energieleverancier ENGIE (voorheen Electrabel), Biogas Plus BV en Bio Energie Bergerden.

Eindelijk ontwikkeling in Bergerden

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk verwacht dat de biogascentrale een belangrijke impuls is voor de ontwikkeling van het gebied Bergerden dat eerder maar niet van de grond kwam. Jan Jacob van Dijk: 'De economie trekt aan en in Duitsland is er veel belangstelling voor tuinbouwproducten uit deze omgeving. En het is ook een van de meest innovatieve terreinen waar echt iets gedaan wordt op het het raakvlak van glastuinbouw en duurzaamheid.' 

Geen weerstand

Biogasinstallaties leiden vaak tot protest zoals in Varsseveld, maar in dit geval is er geen weerstand. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wil wat dat betreft vooral de ondernemer een compliment geven: 'Ze hebben dat op een goede manier gedaan. Door de discussie aan te gaan, maar ook doordat zij maatregelen hebben getroffen waardoor bijvoorbeeld de stankoverlast tot een minimum beperkt wordt.'
De bouw van de centrale is binnenkort online te volgen via een webcam.
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!