Nieuws

Van pipowagens tot Noorse bouwpakketten: zo bijzonder woont Gelderland

De gemeente Lochem worstelt met een plan om wonen in een yurt toe te staan. Enkele gezinnen in Lochem hebben namelijk plannen om te gaan wonen in zo'n ronde, dichte tent. Maar Gelderland kent meer bijzondere woonvormen.
ARNHEM - De gemeente Lochem worstelt met een plan om wonen in een yurt toe te staan. Enkele gezinnen in Lochem hebben namelijk plannen om te gaan wonen in zo'n ronde, dichte tent. Maar Gelderland kent meer bijzondere woonvormen.
Voor de een is een rijtjeswoning voldoende, voor de ander moet het allemaal iets aparter. In de loop der jaren stuitten wij regelmatig op bijzondere huizen in de provincie, bewoond door bijzondere mensen. Een overzicht.

Indianen aan de IJssel

De uiterwaarden van de IJssel bij Empe zijn doorgaans een rustig gebied, waar vogels als smienten en wulpen de dienst uitmaken. Maar in mei 2015 is daar plots een tipi-kamp. De tipi-bewoners willen er alternatief wonen mee onder de aandacht brengen. De gemeente Brummen is er niet blij mee en maant de bewoners te vertrekken.

Domweg gelukkig in het bos

Jaap van der Born woonde in zijn leven twee dagen in de stad. Hij had genoeg gezien en gehoord. 'Dat ging van tuut tuut en beeep.' Hij woont al vele jaren gelukkig in het bos. Zonder enige vorm van luxe. 'Ze noemen me wel eens boskabouter, maar ik zie mezelf meer als heidehobbit.'

Noors bouwpakket in Gorssel

Een zwart huis met draken op het dak. Het Noorsche huis in Gorssel is al ruim 100 jaar een begrip. Het huis werd in Noorwegen gebouwd en in 1913 als bouwpakket naar Nederland verscheept. Harm Edens nam er namens ons programma Gelderse Koppen een kijkje.

Ronddraaiend huis in Twello

Ze zullen niet snel klagen over het eentonige uitzicht, Eef Poelma en Cees Tinke uit Twello. Ze bewonen een ronddraaiend huis in Twello. Het huis begint 's ochtends te draaien naar het oosten en draait dan naar het westen, met een tempo van twee meter per uur. Eef Poelma ontwierp het huis, De Wendelaar, helemaal zelf.

Piepklein huisje in Bemmel

'Al dat grote is altijd een beetje standaard', zegt Marjolein Jonker, terwijl de timmerman op de achtergrond kleine plintjes legt. Ze gaat wonen in een tiny house, dat milieuvriendelijk is. En ze kan haar eigen uitwerpselen maar mooi als mest gaan gebruiken.

Pipohuisje in Doetinchem

Je bent van het circus of je bent het niet. En dus woont de directeur van circus Zanzara in Doetinchem, het kleinste circus van Nederland, in een heuse Pipowagen.

Het is een ruimteschip! Het is een duikboot! Het is een slaapplek in Ewijk

Hij hoort niet helemaal in dit rijtje, want het gevaarte wordt niet gebruikt als woning maar als slaapplek. Maar daarom niet minder bijzonder: een oranje, koepelvormige reddingscapsule die tot voor kort onder een boorplatform in de Noordzee hing en nu wordt gebruikt als slaapplek. Compleet met luxe inrichting. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!