Nieuws

Fruittelers alert: gaat het vorstalarm af of niet?

DEIL - Fruittelers staan dezer dagen op scherp vanwege de nachtvorst. Het kan zomaar zijn dat het vorstalarm midden in de nacht afgaat. Diverse telers in de regio West Betuwe moesten van zondag op maandag al hun bed uit om hun gewassen te beregenen.
Volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie gaat het vooral om telers van peren- en pruimenbomen. Door de boomgaard te besproeien, beschermen de telers hun fruitbloesem en daarmee de vruchten tegen de vorst. Veel fruitbedrijven hebben hiervoor hun vorstalarm ingeschakeld.
Er staan pompen en sproeiers klaar om de bloesem van een dun ijslaagje te voorzien. Zo worden de jonge knoppen beschermd tegen bevriezing. Er ontstaat een proces van vloeibaar naar vast zegt fruitteler Erik van Haarlem. Hij voegt toe dat bij dat proces stollingswarmte vrij komt en zo wordt de bloesem beschermd. Om deze warmte te creëren hebben de telers continue water nodig om zo de boomgaard te beregenen. Als bloeiende bloemen namelijk bevriezen dan leveren de bomen minder fruit op of krijg je verruwing van de nieuwe vruchten. Van Haarlem: 'Verruwing betekent simpel weg dat de kwaliteit van de peer of appel dat iets minder is'. 
Verslaggever Vera Eisink sprak met fruitteler Erik van Haarlem over de nachtvorstwekker:

Waterpeil verhoogd voor telers

Door de nachtvorstbestrijding neemt de vraag naar oppervlaktewater lokaal sterk toe. Om voldoende water beschikbaar te hebben, heeft het Waterschap Rivierenland maatregelen genomen. Zo is onder andere het waterpeil verhoogd. Ook de komende dagen zorgt het waterschap voor voldoende water.
Verslaggever Vera Eisink sprak met Vincent Struik van het waterschap: