Overlast Achterhoek door aanleg stroomsnelweg

ETTEN - TenneT is gestart met de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding in de Achterhoek. De komende anderhalf jaar wordt er tussen Doetinchem en het Duitse Wesel een nieuwe 380 kV verbinding gebouwd. De verbinding is nodig omdat het elektriciteitsverbruik toeneemt.

In totaal wordt er 57 kilometer aan nieuwe verbindingen gelegd. Dat betekent dat inwoners in de Achterhoek daar veel van gaan merken. 'Het heeft een enorme impact op de omgeving', zegt Matthijs Coops van Tennet. 'Er komt groot transport, veel vrachtverkeer, grote masten'. Inwoners in de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Montferland kunnen vanaf vandaag werkzaamheden zien. In juni opent in de DRU-cultuurfabriek een informatielokaal waar mensen terecht kunnen voor informatie en vragen.

Tijdelijke verbinding

Voordat er begonnen kan worden met de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding, wordt er eerst gebouwd aan een tijdelijke verbinding. 'De Achterhoek moet natuurlijk wel gewoon licht hebben en een kop koffie kunnen zetten'. De bouw van de lijn is een groot project voor het gebied. De omgeving gaat er anders uitzien. 'Daar hebben we overigens een landschapsplan voor bedacht'. Bij Doetinchem gaat een deel van het traject ondergronds. Bij de wijken de Huet en Wijnbergen gaan delen van de 150 kV lijn onder de grond. In 2013 is er onderzoek gedaan of de hele nieuw aan te leggen lijn niet ondergronds kan, maar dat is technisch en financieel niet haalbaar.

Opbouw masten vanaf juni

Er komen in totaal 54 nieuwe wintrack masten in de Achterhoek. Dat is een nieuw soort mast. 68 oude masten worden verwijderd. Op dit moment worden de masten geproduceerd. Vanaf juni worden ze geplaatst. In totaal gaat de capaciteit straks met 60% omhoog.

Bron: TenneT

Tien jaar lang plannen maken

TenneT is al tien jaar lang bezig met het maken van plannen. Inwoners in de Achterhoek hebben regelmatig geprotesteerd tegen de komst van de nieuwe lijn. Ze wilden vooral graag zien dat de lijn ondergronds zou komen, omdat ze vinden dat het het Achterhoekse landschap aantast. De Raad van State zette pas vorige maand het licht op groen. Nu de nieuwe stroomsnelweg mag worden aangelegd is TenneT druk bezig met de bewoners in het gebied. 'In totaal zijn er 250 eigenaren in het gebied waar contracten mee moeten worden afgesloten, omdat we gebruik willen maken van hun grond', zegt Coops.  Zestien woningeigenaren hebben een aanbod tot uitkoop gekregen. 'Niet iedereen maakt daar gebruik van en we zijn ook nog in onderhandeling'.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: