Nieuws

Het hooikoortsseizoen barst nu echt los; 6 tips tegen klachten

Het is niezen en snotteren geblazen voor veel hooikoortspatiënten. Mogelijk had u de afgelopen weken al klachten door pollen van elzen en hazelaars. Nu de berk ook pollen begint te verspreiden, barst het hooikoortsseizoen echt los, meldt Pollennieuws.nl.
ARNHEM - Het is niezen en snotteren geblazen voor veel hooikoortspatiënten. Mogelijk had u de afgelopen weken al klachten door pollen van elzen en hazelaars. Nu de berk ook pollen begint te verspreiden, barst het hooikoortsseizoen echt los, meldt Pollennieuws.nl.
Omdat deze week de zon flink gaat schijnen, gaan de katjes van de berk open en verspreiden de pollen zich. 'We zien dat 15 tot 20 procent van de berken al staat te bloeien', zegt bioloog Maurice Martens van Pollennieuws.nl.
Of het een zwaar jaar wordt voor hooikoortspatiënten durft Martens nog niet te zeggen. Dat hangt voor een groot deel van het weer af. 'Ik heb geen glazen bol. Ik kan alleen naar de planten kijken. Wat ik zie, is dat er aan de berkenbomen nu veel meer katjes zitten dan vorig jaar.'
Bioloog Maurice Martens maandagmorgen op Radio Gelderland:

Hoe verminder je de hooikoortsklachten?

Bioloog Maurice Martens van Pollennieuws.nl heeft zes tips:

1. Ga met de auto naar het werk

Het milieu is er wat minder blij mee, maar dat moet dan maar even. Gaat u doorgaans met de fiets of lopend naar het werk, ga dan nu even met de auto. U ademt minder pollen in.

2. Lucht het huis in de ochtend

Even lekker de wind door het huis laten waaien? Doe dat 's ochtends! Dan is er namelijk dauw, van die druppeltjes water die de vermaledijde pollen dwarszitten.

3. Smeer vaseline onder je neus

Grootmoeder zei het al: vaseline onder de neus. Ook Martens zegt: daar blijven pollen inzitten.

4. Draag een sportbril

Draag een grote bril, bijvoorbeeld een sportbril. Die dekt de ogen af, waardoor de ogen minder snel ontstoken raken. En het staat u ook vast beeldig, zo'n gevaarte.

5. Hang de was niet buiten

Op de was zetten pollen zich af, dus houd het wasrek binnen.

6. Douche 's avonds in plaats van 's ochtends

Pak die frisse douche in de avonduren. Er zitten dan 's nachts minder pollen op uw kussen en dat scheelt natuurlijk een boel.