OM wil jarenlange celstraffen voor nepagenten

ARNHEM - Tegen twee mannen die zich zouden hebben voorgedaan als agent zijn lange celstraffen geëist. Ze zouden in meerdere plaatsen in het land op slinkse wijze ouderen van geld en sieraden hebben beroofd.

Dat gebeurde onder meer in Wageningen, Zevenaar, Zwolle, Deventer, Ommen en Kampen. Maar ook in Drenthe, Brabant en Limburg sloegen ze toe, zegt het Openbaar Ministerie.

Het OM wil zes jaar cel voor een man van 51 uit Renkum. Tegen een man van 41 zonder vaste woon- of verblijfplaats eiste de officier vijf jaar cel en tien maanden cel. 

De twee zouden bij hun slachtoffers hebben aangebeld met het volgende verhaal: 'Goedemiddag, wij zijn van de politie. U loopt gevaar want u staat op een lijst van criminelen omdat u waardevolle spullen zoals geld en sieraden in huis zou hebben. Mogen wij even binnen kijken?' De verdachten zouden vervalste politiepassen hebben laten zien om zich te identificeren.

150.000 euro in blikken

Eenmaal binnen zouden sieraden en geld van de nietsvermoedende mensen afhandig zijn gemaakt. Voor de rechtbank werd de aangifte van een man van in de negentig voorgelezen. Hij liet de nepagenten binnen en leidde hen naar de zolder, waar hij zo'n 150.000 euro in blikken had liggen. De mannen namen de blikken mee naar beneden en de oude man volgde. Maar omdat hij minder snel de trap af liep, waren ze verdwenen voordat hij er erg in had.

In totaal zouden de verdachten 31 mensen hebben beroofd. Justitie heeft de mobiele telefoons van de verdachten laten peilen, waaruit blijkt dat de mannen in de buurt waren bij elke babbeltruc. De man uit Renkum zou na de diefstal van de bejaarde man 9500 euro contant hebben betaald voor een auto. Op de vraag van de rechtbank waarom hij contant betaalde en of de man altijd met zoveel contant geld rond liep, antwoordde de verdachte dat daar niets vreemds aan is.

De verdachten ontkennen

Beide mannen ontkennen iets met de berovingen te maken te hebben. De 51-jarige man zegt dat hij wel een vervalste politiepas had, maar dat hij die gebruikte om zijn leven makkelijker te maken. 'Onder andere om een woning te huren, als je zo'n ding laat zien wordt dat een stuk makkelijker', aldus de Renkumer.

Deel dit artikel: