200 jaar koffie en thee van De Pelikaan uit Zutphen

ZUTPHEN - Koffie- en theehandel De Pelikaan in Zutphen viert dit jaar het 200-jarig jubileum. Op 4 juli 2016 is het precies tweehonderd jaar geleden dat winkelier Gerrit Jan Garsen het winkelpand op naam krijgt en er een winkel in begint.

'De Pelikaan heeft Zutphen op de kaart gezet', zegt Johan Wassink. Zijn vader nam de winkel in 1953 over van de familie Garsen. Johan en zijn vrouw Geertje runnen nu de winkel. 'Van heinde en verre komen de klanten naar ons toe', zegt Johan. En al ver voor het digitale tijdperk hadden we 11.000 klanten die ons belden of via een kaartensysteem koffie of thee bij ons bestelde. Inmiddels gaat het niet meer alleen om koffie of thee. De winkel is uitgebreid met een tea-room, maar ook met een winkeltje. 'Tegenwoordig hebben we ook al eigen jam', zegt Geertje Wassink. 'Als het een beetje past binnen ons bedrijf, dan willen het graag maken en ook verkopen'.

Het is vooral de thee

Volgens Johan heeft de productie en de ontwikkeling van thee De Pelikaan groot gemaakt. 'Koffie is zo'n wereldproduct, daar kun je niet veel mee. Maar met thee kun je heel veel variëren. En als je thee lekker is, dan willen mensen daar ook echt voor betalen'. Volgens hem is thee een veel leuker product dan koffie.

Iedere dinsdag koffie branden

Op dinsdag kun je de geur van het koffie branden nog ruiken in Zutphen. 'En dat is niet altijd zo positief voor ons', zegt Johan. Er kwamen klachten binnen over de geur en daarom mogen ze alleen nog maar op dinsdag koffie branden. De hele dag zijn ze dan bezig om de koffiebonen hun smaak te geven. 'Dat kun je niet leren hoor', zegt Johan. 'Dat heb ik van mijn vader geleerd. En in het begin ging het natuurlijk wel eens mis, maar nu kan ik precies zien hoe lang ze nog in de machine moeten blijven zitten'.

Nieuwe generatie

Bij 200 jaar De Pelikaan blijft het niet. Inmiddels is er een nieuwe generatie opgestaan. De 18-jarige Luc staat inmiddels ook in de winkel. Hij wil maar wat graag het bedrijf van zijn vader en opa voortzetten. Maar hij heeft ook heel eigen ideeën. 'Ik heb bijvoorbeeld koffie-to-go bedacht voor ons. Mijn leeftijdsgenoten willen hier niet uitgebreid zitten koffie drinken, maar ze willen direct de stad in en nemen dan graag hun koffie mee'.

Mensen willen allemaal koffie of thee

De toekomst ziet Johan Wassink zonnig in. 'Tegenwoordig willen heel veel mensen koffie drinken. Je kunt denken ook aan de grote ketens, maar er zijn ook heel veel kleine initiatieven van mensen die een koffiewinkeltje beginnen. Ik denk dat de toekomst er goed uit ziet'.

Feestelijk muziekje

Op 4 juli is iedereen welkom om feest te vieren bij de Pelikaan. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet bekend. 'Het moet ook niet te groots worden', zegt Geertje Wassink. 'Maar we moeten het ook zeker niet aan ons voorbij laten gaan'. De Pelikaan krijgt in ieder geval wel een eigen liedje. Een band is op dit moment bezig met het schrijven van de tekst en de muziek.

Meer over dit onderwerp:
Zutphen
Deel dit artikel: