Nieuws

Deze Gelderse gezinnen hebben te maken met het kinderpardon

Tri Pham (13) uit Wageningen, die dreigt te worden uitgezet
Het ene gezin heeft na jaren wachten eindelijk duidelijkheid, het andere gezin zit nog steeds in spanning. In 2015 maakte Omroep Gelderland een overzicht van Gelderse gezinnen die wachten op het kinderpardon. Hoe gaat het nu met Gelderse gezinnen in deze situatie?
ARNHEM - Het ene gezin heeft na jaren wachten eindelijk duidelijkheid, het andere gezin zit nog steeds in spanning. In 2015 maakte Omroep Gelderland een overzicht van Gelderse gezinnen die wachten op het kinderpardon. Hoe gaat het nu met Gelderse gezinnen in deze situatie?
Ze hebben Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes, gaan hier naar school en eten het liefst kaas en hagelslag op brood. Onder het kinderpardon vallen kinderen van asielzoekers die langer dan 5 jaar in Nederland wonen, hier inmiddels zijn 'geworteld' en op basis daarvan een verblijfsvergunning aanvragen. De discussie over het pardon laaide vorige week op door de mogelijke uitzetting van de 13-jarige Tri uit Wageningen. 

Afgewezen

De familie Pham uit Wageningen kreeg vorige week slecht nieuws, het gezin is afgewezen voor het kinderpardon. De 13-jarige jongen Tri Pham moet daarom met zijn ouders terug naar Vietnam, waar hij nog nooit is geweest.
De Wageningse burgemeester Van Rumund laat het er niet bij zitten. Op Twitter kondigde hij aan zich hard te maken voor de zaak van Tri. Ook vanuit de maatschappij zijn er acties gestart, zoals een petitie en bijeenkomsten, om ervoor te zorgen dat de inmiddels oer-Hollandse jongen en zijn gezin in Nederland mogen blijven.
Twee Arnhemse alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) kwamen eerder niet in aanmerking voor het kinderpardon en werden Nederland uitgezet.

Eindelijk duidelijkheid

Er zijn ook succesverhalen. Zo kreeg de Kazachstaanse familie Slesarenko uit Wijchen dankzij het kinderpardon na 15 jaar een verblijfsvergunning. Het verlossende bericht kwam voor het gezin, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen, op 28 maart 2015.
De Iraakse familie Khamo, die al 12 jaar in Nijmegen woonde, kreeg in 2014 al goed nieuws, net als de Kazachstaanse familie Sarkissian uit Rheden. Zij mochten samen met zes gezinnen uit Arnhem, waarvan de achtergrond niet bekend is gemaakt, dankzij het kinderpardon voorgoed in Nederland blijven. Ook een Elburgs gezin kreeg goed nieuws. 
Alleenstaande moeder Odame uit Ghana kon in 2014 na acht jaar van onzekerheid opgelucht ademhalen, zij en haar 6-jarige zoontje wonen samen in Apeldoorn.

Onzekerheid

Het Armeense gezin Galstian uit Lintelo bewandelde een andere weg. De asielaanvraag van het gezin op grond van het kinderpardon werd afgewezen. Toch kregen vader, moeder en de twee kinderen in december te horen dat zij voorlopig in Nederland mogen blijven. De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) nam een nieuwe asielaanvraag van het gezin in behandeling op 'humanitaire gronden en schrijnendheid'. Uiterlijk in juni moet het gezin definitief duidelijkheid krijgen.
Vier Gelderse gezinnen zitten nog in onzekerheid of ze het kinderpardon alsnog toegewezen krijgen. Zij hopen dat staatssecretaris Dijkhoff zijn speciale bevoegdheid voor schrijnende gevallen gebruikt.
Bij een 'schrijnend geval' wordt asiel aangevraagd op basis van humanitaire redenen. 

Strenge regels

Waarom stuurt de Nederlandse overheid kinderen terug die hier zijn opgegroeid? Ouders van de kinderen komen uit een land waar geen direct gevaar dreigt en hebben er volgens de Vreemdelingenwet geen recht op om hier te zijn. Hun kinderen, die vaak in Nederland geboren zijn, dus ook niet.
Honderden kinderen zijn dan ook afgewezen voor het kinderpardon. Er zijn namelijk strenge regels aan het pardon verbonden. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet langer dan drie maanden 'buiten beeld' van de overheid zijn. De Raad van State bracht onlangs nuance aan in deze regel van Staatssecretaris Dijkhoff. Er wordt nu ook gekeken naar individuele omstandigheden, dus waarom een 'vreemdeling' buiten beeld van de overheid is geraakt. Voor kinderen zoals Tri is er op deze manier nog hoop.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!