Debatkoningin Wiam Abdelnour (16) uit Rheden bindt de strijd aan met discriminatie

ARNHEM - De 16-jarige Wiam Abdelnour uit Rheden mag zich het komende jaar Koningin van de Jeugd noemen. Zij was de beste spreker bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi dat zaterdag bij het Stedelijk Gymnasium in Arnhem werd gehouden. Zij wil zich het komende jaar aandacht vragen voor discriminatie.

In haar speech sneed de kersverse koningin Wiam Abdelnour het thema ‘discriminatie’ aan. Een probleem waar zij zelf op de basisschool ook mee te maken had en dat volgens haar te weinig aandacht krijgt. 

'Gepest om mijn huidskleur'

'Op de basisschool ben ik een paar jaar gepest om mijn huidskleur', vertelt Wiam. 'Discriminatie wordt gezien als een manier van pesten. Maar pesten is wat anders. Discriminatie gaat om wie je echt bent en daarom heeft het een grote impact op de rest van je leven.'

Scholen bezoeken

Wiam, zelf ook scholier aan het Stedelijk Gymnasium in Arnhem, zegt zelf nu geen last meer te hebben van het feit dat zij in het verleden is gepest. 'Ik wist wel hoe ik ermee om moest gaan en heb er op een gegeven moment ook wat van gezegd.' Wiam wil het komende jaar scholen bezoeken om te spreken over discriminatie en kinderen opzoeken die zich gediscrimineerd voelen. 

Kleine Prinsjesdag

Op Kleine Prinsjesdag op 16 september, de vrijdag voor Prinsjesdag, houdt Wiam als Koningin van de Jeugd in de Ridderzaal een zelfgeschreven troonrede over kinderrechten voor Kamerleden en bewindslieden.

De nieuwe Koningin van de Jeugd werd gekroond door de vorige Koning van de Jeugd, Stijn Harder. 

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Onderwijs
Deel dit artikel: