Ook meisjes zijn nu welkom bij de Huissense Gilden

HUISSEN - Sinds bijna 500 jaar, mogen nu ook meisjes lid worden van de Huissense Gilden. Dat is bijzonder, want oorspronkelijk mogen alleen mannen en jongens lid zijn van het schuttersgilde.

'We zien op scholen waar we informatie geven over ons gilde, dat meisjes vaak erg goed kunnen vendelzwaaien. Ook zijn zij vaak enthousiaster en fanatieker dan jongens. Veel meisjes zijn teleurgesteld dat ze niet lid van ons gilde mochten worden', zegt woordvoerder Jan Wannet van de Huissense gilden. Toch heeft de beslissing om meisjes toe te laten zeker een aantal jaren geduurd. 

Trommelen en kruisboogschieten

Op de eerste open dag die de Huissense Gilden zondagmiddag organiseren kunnen jongeren kennis maken met de activiteiten die de gilden organiseren. Zo mogen zij een vlag vasthouden en leren ze hoe ze slagen kunnen maken. Daarnaast mogen ze trommelen op de gildetrommen of kruisboogschieten.

Meisjes tot 18 welkom

De gilden van Sint Gangulphus en Sint Laurentius binnen de stad Huissen, laten alleen meisjes tot 18 jaar toe in een daarvoor speciaal opgericht gilde. De meiden kunnen samen met de jongens lid worden van het gilde Sint Antonius. Vanwege de vergrijzing zochten de gilden nieuwe leden en kiezen ze nu ook voor de komst van meiden.

Vrouwen kunnen nog géén lid worden

Volgens de Gilden in Huissen kunnen vrouwen nog niet toegelaten worden. Daarvoor moeten de statuten worden gewijzigd en dat doen ze nog niet. Het Sint Gangulphusgilde is ontstaan in 1536 uit een fusie van het toenmalige Sint Antoniusgilde met het Sint Jorisgilde. De Huissense Gilden zijn opgericht om hun stadje Huissen te verdedigen tegen vreemde aanvallers.

Gehuwde en ongehuwde gildenbroeders

De leden van het Gangulphusgilde zijn gekleed in rode kostuums en behoren tot de gehuwde gildenbroeders. Het Sint Laurentiusgilde is ontstaan in 1661 wegens verleende krijgsdiensten met toedoen van keurvorst Friedrich Wilhelm von Brandenburg. De leden van het Laurentiusgilde zijn gekleed in blauw en hiertoe behoren de ongehuwden. Nu komt er dus een nieuw gilde bij: het Sint Antoniusgilde.

Meer over dit onderwerp:
Lingewaard
Deel dit artikel: