Nieuws

Heel de klas in Wageningen huilt omdat Tri (13) wordt uitgezet naar Vietnam

WAGENINGEN - Roos Kokee komt bijna niet uit haar woorden. 'Tri is mijn vriend,' zegt ze tussen de snikken door. Haar schouders schokken van het huilen. 'Hij moet gewoon blijven.'
Het nieuws dat de 13-jarige Tri Pham en zijn familie uit Wageningen alsnog wordt uitgezet naar Vietnam sloeg in als een bom. Zijn klasgenoten hebben de klas en de rest van De Pantarijn volgehangen met posters. Daarop staan teksten als '1 of us', 'Tri moet blijven' en 'Tri, stay strong'.
Tri's ogen zijn dik en rood van het huilen. 'Ik kan het niet geloven. Ik ben daar nog nooit geweest, ik spreek de taal nauwelijks. Alles wat belangrijk is moet ik achterlaten in Nederland.' Hij snikt, begraaft zijn hoofd in zijn handen en begint te huilen. Zijn klasgenoten breken en huilen mee.

Zo veel mogelijk herrie maken

Jacq Top is de teamleider onderbouw bij De Pantarijn, de middelbare school in Wageningen waar Tri heen gaat. Top huilt niet, hij is boos. 'Het is onbegrijpelijk dat de staatssecretaris heeft besloten dat Tri naar Vietnam moet.'
Zijn ogen schieten vuur. 'Tri is hier geboren en hij doet zo goed zijn best!'
De school laat het er niet bij zitten. 'We gaan zo veel mogelijk herrie maken. Er is een petitie op internet gestart, wij moedigen iedereen aan om die te ondertekenen. Ook is er volgende week vrijdag een protestbijeenkomst op de markt, daar gaan we met zo veel mogelijk mensen heen.'

Burgemeester is verbijsterd

Ook burgemeester Geert van Rumund heeft de petitie ondertekend, hij is verbijsterd door de beslissing van staatssecretaris Dijkhoff.
De burgervader schreef eerder een brief aan de staatssecretaris om te vragen of de familie Pham in Nederland mag blijven, maar zonder succes. De jongen valt buiten het kinderpardon, omdat het gezin zich niet altijd aan de toezichtsregels zou hebben gehouden.

Gewoon naar school

Volgens de gemeente Wageningen was Tri was echter altijd in beeld bij de overheid en is altijd gewoon naar school geweest. Van Rumund wil er alles aan doen om te voorkomen dat Tri en zijn familie worden uitgezet naar Vietnam.
Juridisch kan de gemeente helemaal niets. Van Rumund snapt het niet: een vergelijkbaar geval in een andere gemeente mocht wel blijven. 'Precies dezelfde situatie, andere beslissing. Die willekeur kun je niet uitleggen.'

'Hij is één van ons'

In het klaslokaal in Wageningen klinken alleen snikken. Tri en zijn klasgenoten begrijpen niets van de beslissing van de staatssecretaris. Eén van de jongens legt een hand op Tri's schokkende schouder, ze huilen samen. Tri is één van hen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!