Nieuws

Fietsen over het water, dat kan in Lobith

LOBITH - Geloof het of niet, maar vanaf vandaag kan er in Lobith gefietst worden over water. Daar liggen namelijk de eerste pontons van een drijvend fietspad in het water bij het nog aan te leggen speel- en natuurpark Carvium Novum.
De drijvende fietspaden zijn opgebouwd uit piepschuimen blokken met daar omheen folie. Ze zijn gemaakt door arbeidsgehandicapten op zorgboerderij Nova in Pannerden. Eén stuk pad is om op te fietsen, en de ander om zonnepanelen op te zetten. Daar kunnen e-bikes zich dan aan opladen.
Eén deel van het fietspad is 7,5 meter lang en drie meter breed. De pontons kunnen aan elkaar gekoppeld worden zodat een langer fietspad ontstaat.
De Stichting Drijvende Eilanden heeft het stuk fietspad ontwikkeld met subsidie van de provincie Gelderland.
Martin Hubers laat weten waarom hij graag zo'n fietspad wilde maken. 'Ik ben in 1999 betrokken geweest bij een drijvend eiland in Amsterdam. Vorig jaar heb ik een drijvend huis van piepschuim gebouwd. Maar hoe kan je een huis op het water bereiken? Toen bedacht ik het drijvend fietspad.'
Martin Hubers vertelt bij Radio Gelderland wanneer iedereen gebruik kan maken van het fietspad.

Ponton maken leuk werk

Marga Mulder is een van de mensen die aan het ponton hebben meegewerkt . 'Ik vind het erg leuk werk om te do en. Het is werk voor de gemeenschap en ook voor de natuur. Ik hoop dat er veel delen verkocht worden zodat ik met mijn collega's veel werk heb'.
Volgende week zal gedeputeerde Conny Bieze de openingshandeling van de drijvende brug verrichten. Inmiddels hebben zowel de provincie Overijssel als ook Gelderland interesse in het concept dat samen ontwikkeld is met iRoyal Haskoning DHV en van Heteren Weg- en Waterbouw.

Word ik niet zeeziek?

'Je voelt zeker wel dat je niet op een gewoon fietspad fietst, zegt Hubers. 'Maar het geeft niet zoveel deining dat je zeeziek wordt. Er zit ook nog een leuning omheen, zodat men ook niet in het water valt.'
Volgende week vrijdag worden de twee prototypes officieel gepresenteerd. De openingshandeling wordt dan verricht door gedeputeerde Conny Bieze.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!