Aart van Lunteren over Verlangen en Verzet

ARNHEM - RENKUM - (Uitz. Nr. 1361) - Vrijzinnigen zijn mensen die zoeken, gedreven door een zeker verlangen. Verlangen naar verbinding met anderen, naar zin en naar troost. Ten diepste is dat een verlangen vanuit onze ziel. Ds . Aart van Lunteren was jarenlang predikant van de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB in het Gelderse Renkum. Hij ontving recentelijk voor zijn werk de vrijzinnige Opzoomer-prijs....

Wij leven in twee domeinen of werkelijkheden: de ‘google-werkelijkheid’ van 1+1=2, van meten en wegen en van ‘wij zijn ons brein’, én de werkelijkheid van de ziel, van ‘God’, van mythen, symbolen en rituelen. 

Die hebben ieder hun bestaansrecht. Maar we hebben de neiging die domeinen te verwarren en de ‘google-werkelijkheid’ te laten domineren. Dat gaat ten koste van de ziel en daarmee van ons diepste verlangen. 

Van Lunteren gaat uit van de gedachte, dat mensen die ten aanzien van hun geloof een ‘google-zoektocht’ maken tenslotte óf niets meer geloven óf zo ongeveer alles geloven. En in beide gevallen hebben zij zich ‘God’ afhandig laten maken. Met als mogelijk resultaat: ontgoochelde en depressieve mensen. 

Het is tijd om in verzet te komen en te ‘ontgoogelen’. Hoe? Door aandacht te geven aan de ziel en aan wat er op de bodem van onze ziel leeft. 

 

Meer over dit onderwerp:
Rinus van Warven
Deel dit artikel: