Nieuw warenhuis in de Achterhoek: 'Eindelijk eens een leuke winkel in Hengelo'

HENGELO - Terwijl de Achterhoek kampt met krimp en overal in het land winkels en warenhuizen achter elkaar de deuren sluiten, durven twintig ondernemers uit Hengelo (gemeente Bronckhorst) en omgeving het aan een warenhuis te openen. Vanaf woensdag bieden ze hun waar aan in Shop Melange. Het warenhuis opent na drie jaar voorbereiding eindelijk de deuren.

Ondernemers kunnen een deel van de winkel huren. 'Dat kan een tafel zijn, maar ook meer', zegt initiatiefnemer Rob Rosweide. Hij is het afgelopen jaar druk geweest om allerlei ondernemers te benaderen. 'Doel is om een aanvulling te zijn op het bestaande Hengelose winkelbestand. En dat is best moeilijk, omdat we iets nieuws doen en mensen niet weten of het gaat werken', aldus Rosweide.

Van woonaccessoires tot kinderspeelgoed

In het warenhuis zijn onder andere woonaccessoires, servies, kleding, fietsen en kinderspeelgoed te koop. De ondernemers achter de producten hoeven alleen de inkoop te doen. Rob verkoopt ze en zorgt dat hun ruimte er netjes bij staat. 'Dat geeft ook mensen een kans een winkeltje te starten. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand die handgemaakt Pools servies verkoopt. Als je daar een pand voor moet huren of kopen, maak je nooit winst. Maar in deze setting zou het weleens kunnen werken'.

Geen concurrentie

Andere ondernemers in Hengelo zijn blij met de opening van het warenhuis. 'Eerst werd het gezien als concurrentie, maar de winkels die hier hun spullen verkopen, verkopen iets anders dan in het centrum van Hengelo te koop is', zegt Tonnie Bergervoet van de Hengelose Ondernemers Vereniging. Het is volgens hem belangrijk dat meer mensen naar Hengelo komen: 'Shop Melange zou daar best voor kunnen zorgen'.

Krimp

Hij denkt ook dat de shop een aanvulling is op maatregelen die de winkelcentra in de Achterhoek moeten nemen als het gaat om krimp. 'We hebben daar nou eenmaal mee te maken. Deze aanvulling zorgt er in ieder geval voor dat je veel verschillende soorten producten onder één dak hebt.'

Gemeenten in de Achterhoek zijn aan het kijken hoe ze de winkelcentra levend kunnen houden. De gemeenten Aalten en Winterswijk zijn bijvoorbeeld bezig met het verplaatsen van winkels die buiten de kern van het winkelcentrum liggen, naar de kern van het centrum. Het pand van Shop Melange werd overigens tien jaar geleden gebouwd. Het was de bedoeling dat er een bakker in zou komen, maar uiteindelijk heeft het winkelpand de afgelopen tien jaar leeggestaan.

V&D-perikelen

Volgens Bergervoet hoeven we niet bang te zijn voor toestanden zoals bij V&D, dat onlangs de deuren sloot. 'We zitten in een dorp waar draagvlak is onder ondernemers en bewoners', zegt hij. 'We willen allemaal een boterham verdienen, maar het beleg hoeft niet zo dik te zijn'. Volgens hem kun je dit warenhuis dan ook niet vergelijken met een groot warenhuis als de V&D. 'Dat ging niet failliet omdat er niet genoeg mensen in de winkels kwamen, maar iedereen wilde er genoeg aan verdienen', aldus Bergervoet.

Welkome aanvulling

Volgens Rob Rosweide is de nieuwe winkel zeer welkom in Hengelo. 'De ramen zijn nu nog afgeplakt, maar mensen kijken allemaal stiekem naar binnen, steken een duimpje op en zeggen dat ze blij zijn dat er eindelijk weer een leuke winkel in Hengelo geopend wordt'. Shop Melange is vanaf woensdag 30 maart open, van dinsdag tot en met zaterdag.

 

Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Bronckhorst Cultuur
Deel dit artikel: