Nijmegen wacht ongeduldig op de Spiegelwaal

NIJMEGEN - Ze staan te trappelen van ongeduld. Watersporters en andere recreanten die in Nijmegen plezier willen gaan beleven aan het water van de tot Spiegelwaal gedoopte nevengeul. Tweede Paasdag gaat die eindelijk open.

Het licht speelt met het stof in een schuur achter een huis in de buurt van het centraal station in Nijmegen. Rens Bitterling schuurt een meters lange roeiboot. Hij is lid van roeivereniging De Waal. Voorzitter Cor Scheffers kijkt goedkeurend toe. Grote rivierschepen zitten de roeiers van de roeivereniging in de weg. 'Op de gewone Waal, als daar niet dat enorme verkeer is, kun je gewoon roeien.', zegt de voorzitter al wensdenkend.

Nog geen slag geroeid

Maar die grote schepen zijn er wel. En dus is de Nijmeegse roeivereniging een club zonder water. 'Wij bestaan dit jaar tien jaar', vertelt Scheffers. 'Wij zijn begonnen op het moment dat de plannen voor de geul gemaakt zijn.' Tien jaar een roeivereniging, maar op het water nog geen meter vooruit gekomen. 'We hebben geen slag geroeid, nee', zegt hij zonder een spier te vertrekken. Niet zelden tot grote hilariteit van andere roeiverenigingen overigens. 'Ze lachen me gewoon uit', gaat de Nijmeegse roeier verder. 'Tweede Paasdag dan wordt de Spiegelwaal geopend en dan hopen wij voor het eerst in Nijmegen te kunnen roeien.'

Veiligheid

Leuk natuurlijk, dat spelevaren, maar in eerste instantie is de tot Spiegelwaal gedoopte nevengeul daar niet voor bedoeld. 'De aanleiding van dit project is de veiligheid, tegen overstroming', zegt Jos van Hees van Rijkswaterstaat. 'Op dit moment is dit nog werkgebied.' Maar niet voor iedereen is het nog werkgebied. Het mag eigenlijk nog helemaal niet, maar kanoslalomspecalist Maarten Holdrinet uit Nijmegen kon het niet laten om al verschillende keren die fonkelnieuwe Spiegelwaal uit te proberen.

'Nee, klopt. Niet doorvertellen hè?' grijnst Holdrinet terwijl hij zijn kano op een zondag een week voor de opening nog maar weer eens in de nevengeul laat plonsen. 'Wildwatervaarders, als ze stroming zien dan gaat het helemaal kriebelen en dan moet het gewoon', zegt hij terwijl hij naar de peddels grijpt. 'Het is officieel nog bouwterrein dus we moeten het ook veilig doen, maar ik heb ook een bouwhelm op en een hesje aan dus het moet wel kunnen'. Amper uitgesproken kiest hij gretig het ruime sop.

Boten wachten op zolder

Ondertussen wachten meer dan 180 betalende leden van roeivereniging de Waal met vele anderen op de openstelling van het nieuwe water. De roeivereniging heeft door de jaren heen al wel een klein veertig boten verzameld. 'Een dertigtal boten die liggen in de Ooijpolder. Die liggen op zolder,' zegt voorzitter Scheffers van roeivereniging De Waal. De enthousiaste watersporters denken dat als het ook maar even mooi weer is er hordes mensen op de Spiegelwaal af zullen komen. 'Ik verwacht honderd procent dat met mooi weer dan is het daar ongelooflijk druk.' 'Voor iedereen is er wel wat te beleven hier straks,' vult Maarten Holdrinet vanuit zijn kano aan.

Uitprobeerjaar

'Het is in potentie een prachtig gebied om te gebruiken,' reageert Jos van Hees van Rijkswaterstaat. 'Prachtig gelegen tegen de stad aan, dus ook heel veel mensen die er gebruik van willen maken. Er kan ook veel. Zolang natuurlijk de aanleiding van het project, de veiligheid tegen overstroming, niet wordt belemmert.'

Kijken hoeveel Ruimte er voor de Rivier nodig is en hoeveel ruimte er dan nog over blijft voor al die verwachte recreanten. Daar worden de zonnige dagen van dit jaar voor gebruikt. 'Ja, het is een uitprobeerjaar,' vervolgt Van Hees. 'Een proefjaar. We gaan ruimhartig om dit jaar met de initiatieven en beoordelen we samen wat er kan en leren ervan voor de komende jaren.'

Maarten Holdrinet maakt nog maar eens dankbaar gebruikt van de stroming bij de inlaten van de nevengeul. De neus van de kano dirigeert hij met zijn peddels omhoog to de kano met de neus in de lucht staat om vervolgens over de kop te slaan. Holdrinet gaat kopje onder in het ijskoude Spiegelwater. Als hij weer terug is geëskimoteerd schudt hij het water van zijn hoofd. 'Lekker fris', grijnst hij.

Op maandag 28 maart (Tweede Paasdag) viert Nijmegen de opening van het nieuwe stukje Waal dat in de afgelopen drie jaar is ontstaan als onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Onder meer met een spetterende lichtshow. Meer informatie daarover vindt u - HIER -.

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Hoogwater Nieuws
Deel dit artikel: