Uitzending 28 juni: van Asperen naar Buren

ARNHEM - Ons einddoel is in zicht. Twee maanden geleden vertrokken we uit Keizerstad Nijmegen op weg naar Koningstad Buren. Maar Buren is voor ons per schip onbereikbaar, we meren af in Deil. De Linge wordt te smal en te ondiep om verder te varen.

Buren doen we op de fiets maar eerst halen we onderweg een paar goede flessen Lingewijn want er wacht een afscheidsfeestje vanavond.

In Buren hopen we een verklaring te vinden voor de vele verhalen die we onderweg te horen kregen. Verhalen van de 80-jarige oorlog, over de strijd tegen de Spaanse overheerser, over de bevrijding door Willem van Oranje en zijn watergeuzen.

Hier in Buren begon het, hier trouwde op 8 juli 1551 de schatrijke gravin Anna van Buren met Willem van Oranje, beiden waren pas achttien jaar. Dit huwelijk verschafte de Vader des Vaderlands zoveel vermogen dat hij in staat was legers te huren en tegen de bezetter ten strijde te trekken. Het was het huwelijk van de eeuw, honderden koetsen en paarden vulden de smalle straatjes, de Sint-Lambertuskerk puilde uit van prinsen, graven en hertogen.

En er is nog één man in Buren die er prachtig over kan vertellen en zelfs een brief van Willem aan Anna in zijn bezit heeft.

’s Avonds, na een klein celloconcert, drinken we in de roef van het schip een glas wijn op de goede afloop van ons avontuur. We nemen afscheid en gaan op zoek naar een nieuw Mysterie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Het Mysterie van Maas en Waal
Deel dit artikel: