Uitzending 21 juni: van Heukelum naar Asperen

ARNHEM - Het is ver in het najaar en ’s ochtends zijn de luiken van het schip wit beslagen. Het kraakt onder onze voeten, de camerajongens gaan schuifelend over dek.

Donat besluit zich een hoed aan te laten meten in één van de oudste hoedenzaken van Nederland. In Leerdam, waar we toch langskomen.

Leerdam, centrum van glasblazers. In een oud gemaal heeft glaskunstenaar Bernard Heesen zijn atelier en wij mogen getuigen zijn van een enorme glascreatie. De kunstenaar zweet en zwoegt, de vuren branden en houden hem gaande. Ademloos kijken we toe hoe uit klompjes vloeibare materie een enorme glazen vaas wordt geblazen en gemonteerd.

Diep onder de indruk steken we de Linge over naar Asperen. Op zoek naar het oudste café van het dorp. Hier dronken de schippers hun bittertje voordat het laatste deel van de vaartocht werd aangevangen. Het café is geen café meer maar de inrichting is nog van vroeger, de bar is als vanouds en het biljart wordt nog met kaarsjes verwarmd.

Wij warmen ons aan het gedicht van Hendrik Marsman, speciaal op muziek gezet door de Asperse zangeres Monia de Swart: 'Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan.' Onze reis zit er bijna op.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Het Mysterie van Maas en Waal
Deel dit artikel: