Uitzending 14 juni: van de Biesbosch naar Heukelum

ARNHEM - We hebben Maas en Waal bevaren en terwijl om ons heen de laatste bladeren van de bomen waaien, gaan we op zoek naar de Linge.

Een stil romantische riviertje in het achterland van de delta. Net diep genoeg voor ons schip al zullen we het allerlaatste deel van onze reis moeten lopen.

We gaan de Waal op, bij Gorinchem linksaf de sluis door en we stuiten al onmiddellijk op weer zo’n gruwelijk verhaal uit de Vaderlandse geschiedenis.

‘De Martelaren van Gorinchem’, de moord in 1572 op negentien katholieke geestelijken op bevel van de roekeloze en protestantse geuzenleider Lumey. Ook Nederland kende zijn Godsdienstwaanzin.

Even verderop in het mooie plaatsje Heukelum keren we terug naar het dagelijkse bestaan: de krakelingenbakker die elke ochtend om 4 uur opstaat om 4000 krakelingen te bakken en dat al 23 jaar lang.

In een oud huis aan het kleine haventje treffen we drie dames die speciaal voor ons het Lingelied hebben gecomponeerd. Daarmee komen we de avond wel door.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Het Mysterie van Maas en Waal
Deel dit artikel: