Uitzending 7 juni: van Zaltbommel naar de Biesbosch

ARNHEM - Stroomafwaarts, terug naar de Biesbosch. We voeren er al eerder doorheen maar nu zoeken we het hart van dit unieke natuurgebied op.

De Biesbosch is ’s lands leverancier van de bevers die hier ruim dertig jaar geleden voor het eerst in Nederland werd uitgezet. En nu nestelt er bovendien de zeearend die ook hard werkt aan zijn terugkeer in de lage landen.

We willen ze allemaal zien, deze successen van natuurherstel in Nederland. Maar voor het zo ver is lopen we ongenadig vast op een verraderlijke zandbank.

Het is laag water en de Biesbosch is niet echt geschikt voor een vrachtschip als het onze. Uren zitten we vast voordat onze schipper met een truc uit de VOC-tijd zijn schip weet los te krijgen.

De Koning van de Biesbosch staat dan al ongeduldig op de kade te wachten. Jan de Koning, rietsnijder van jongs af aan en ondanks gevorderde leeftijd nog dagelijks tussen het riet te vinden. Onze Lieve Heer heeft mooie kostgangers.

’s Avonds, omringd door een alles doordringende stilte, vieren we luidruchtig de verjaardag van Mees. Er is toch niemand die ons hoort.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Het Mysterie van Maas en Waal
Deel dit artikel: