Uitzending 24 mei: van Heusden naar Woudrichem

ARNHEM - Voordat we afscheid nemen van Heusden maken we een wandeling met de stadsrestaurateur. Hij schildert uithangborden voor de plaatselijke middenstand, kalligrafeert de namen van bewoners op hun voordeur. Men zegt dat hij zich nooit zonder kwastje op straat waagt.

Bij vertrek naar Woudrichem krijgen we een slecht bericht. De sluis in de Afgedamde Maas is dicht wegens restauratie werkzaamheden. Er zit niets anders op dan om te varen via de Biesbosch, dat gaat ons vier uur extra kosten.

Met de Kromhout op volle toeren haasten we ons door het Steurgat en de Biesbosch-sluis in Werkendam. Woudrichem doet niet onder voor Heusden, het blijkt één van de weinige mooie vestingstadjes langs de Waal.

Maar ook een stad die in het verleden zwaar geteisterd werd door hoogwater. Als het stormvloed was op zee en het water op Maas en Waal stond hoog, dan moest men in Woudrichem voor het leven vrezen. Zoals tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421 waarbij duizenden mensen verdronken.

De dag eindigt vredig met een mooi concert op de kade van de plaatselijke fanfare: Kunst na strijd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Het Mysterie van Maas en Waal
Deel dit artikel: