Voor een pannenkoek moet u toch echt in Gelderland zijn

RUURLO - Vanavond gaat u niet naar een sterrenrestaurant of groente, aardappels met vlees en jus eten of friet van de snackbar. Nee, u eet een pannenkoek. Want het is nationale pannenkoekdag.

Op 120 scholen in Gelderland bakken ruim 6000 leerlingen vandaag pannenkoeken. En Gelderse ouderen peuzelen ze op. Alleen in Zuid-Holland doen meer scholen mee. Maar Gelderland heeft weer meer pannenkoekenrestaurants dan Zuid-Holland.

Aantal scholen dat meedoet aan nationale pannenkoekdag:

Voor een pannenkoek moet u toch echt in Gelderland zijn. Onze provincie heeft de meeste pannenkoekenrestaurants in ons land, 74. Dat waren er in 2002 nog 54. We hebben het dus niet over restaurants die pannenkoeken erbij doen.

Op gepaste afstand volgen Noord- en Zuid-Holland, meldt Niek Timmermans van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Hij houdt bij hoeveel pannenkoekenrestaurants er zijn in ons land.

Timmermans constateert dat laagdrempelige eetgelegenheden terrein winnen op de duurdere restaurants. 'Het bestedingsniveau is lager. Je ziet dezelfde ontwikkeling bij ijssalons, lunchrooms en shoarmatentjes', zegt hij.

Het aantal pannenkoekenrestaurants per provincie:

Eerst fietsen, dan eten

Timmermans verwacht een verdere stijging van het aantal pannenkoekenrestaurants, en dat komt door de vergrijzing.

'Vooral senioren, al dan niet met kleinkinderen, komen er. Dat verklaart ook het succes van pannenkoekenrestaurants op bijvoorbeeld de Veluwe. Daar combineer je een pannenkoek met een dagje wandelen of fietsen met de familie in het bos. Er zijn zelfs ondernemers die een totaalpakket aanbieden. Ze verhuren bijvoorbeeld ook fietsen.'

'Je hoeft niet lang te zitten'

Een van die horecagelegenheden is De Heikamp in Ruurlo. Die biedt niet alleen menu met pannenkoeken. Je kunt er ook terecht voor wandel- en fietsroutes, paardrijden. Ook beschikt De Heikamp over een klimbos.

Culinair journalist Demian van der Reijden van Misset Horeca in Doetinchem heeft wel een verklaring voor het succes van pannenkoekenrestaurants. 'Je hoeft er niet lang te zitten, terwijl je toch uit eten bent. Het is een feest voor kinderen', zegt hij. 'Voor de restaurants zijn de marges bovendien gunstig. Je kunt heel veel pannenkoeken verkopen, terwijl het maken ervan niet veel kost.'

Bij De Heikamp in Ruurlo is Rob Weijers de chef. Vorig jaar werd hij tijdens het Nederlands kampioenschap pannenkoekenbakken op de Horecava tweede met een, zoals hij die noemt, 'multicultipannenkoek'. 

'De Horecava begon vier dagen na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs', herinnert Weijers zich. 'We bedachten een pannenkoek die verbindt.'

Kipkorma is hot in Ruurlo

Resultaat was een pannenkoek met daarop drie gerechten uit Europa, Azië en Zuid-Amerika. Weijers: 'Er zat tonijntartaar met tzatziki uit Griekenland op, kipkorma uit India en ananascompôte met kokosschuim uit Brazilië.'

Ruim een jaar later staat een pannenkoek met kipkorma nog altijd op het menu van het pannenkoekenrestaurant in Ruurlo. Weijers: 'Iedereen wil hem. En dat is best uitzonderlijk, want in de Achterhoek vinden de meeste mensen een spekpannenkoek al gek genoeg.'

Dat pannenkoekenrestaurants als paddenstoelen uit de grond schieten, verbaast hem niet. 'Je bent niet uit eten en toch ook weer wel. Mensen zijn lekker weg, doen iets leuks en eten even een pannenkoek. Daarbij is de drempel lekker laag.'

Wat u altijd al wilde weten

  • het recept voor pannenkoeken komt uit het Verre Oosten; kruisvaarders namen het in de twaalfde eeuw mee naar hier;
  • Amerikanen eten een 'pancake' en die is dikker dan onze pannenkoek en bovendien eten Amerikanen een pannenkoek bij het ontbijt;
  • de Franse pannenkoek, de crêpe, is dunner dan de Nederlandse pannenkoek;
  • de grootste pannenkoek ooit had een diameter van 15 meter en woog zo'n 3000 kilo; 
  • het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 416 keer in 2 minuten;
  • het wereldrecord zo lang mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 3 uur, 2 minuten en 27 seconden;
  • het wereldrecord stapelen van pannenkoeken staat sinds dit jaar op 101,8 centimeter; 
  • het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken bakken staat op 80 pannenkoeken in 17 minuten; 
  • zo'n 11.000 Nederlanders hebben Pannekoek als achternaam;
  • 81 procent van de Nederlanders eet zijn pannenkoek graag met stroop. Daarna volgt poedersuiker (68 procent) en spek (56 procent).

Bron: www.pannenkoekdag.nl

Doet u mee aan pannenkoekendag? Laat dat dan zien op de Facebookpagina van Een wagen vol verhalen.

Zie ook:

Deel dit artikel: