Nieuws

PvdA Nijmegen: Hilckmann moet iedere cent terugbetalen

NIJMEGEN - Het is dom van de gemeente Nijmegen om nu al te zeggen dat het maximaal 6 miljoen euro terugverwacht van Hilckmann. Dat zegt de PvdA in de Waalstad.
Hilckmann maakte twee weken geleden plotseling bekend dat het stopt omdat het geen exportvergunning krijgt voor China. Nijmegen had juist afgelopen zomer 21 miljoen euro overgemaakt naar het bedrijf om de verhuizing naar Haps mogelijk te maken. De gemeente heeft de grond nodig voor huizenbouw en wilde de werkgelegenheid van het bedrijf behouden door de verhuizing.

Zwakke onderhandelingspositie

De politiek wil het volledige bedrag van 21 miljoen euro terughebben van Hilckmann. Maar het college van burgemeester en wethouders zegt dat er waarschijnlijk maar 6 miljoen terug te verwachten is. De rest is volgens B&W betaald voor de gebouwen. Onverstandig, vindt Rutger Zwart (PvdA): 'Als je nu al bij de begin van de onderhandelingen zegt dat je slechts 6 miljoen terug verwacht maak je je positie wel erg zwak.'

Contract uit 1976

Bovendien klopt het volgens de PvdA niet. Zwart heeft er het contract op nageslagen uit 1976, toen het gemeentelijk slachthuis overging in private handen: 'Daarin staat dat de opstallen om niet (gratis, red.) van de gemeente overgingen naar de private partij, dat is nu dus Hilckmann. Als die partij weer zou vertrekken, moest alles om niet terug naar de gemeente. Als Hilckmann dus een jaar geleden was vertrokken, had Nijmegen alles voor niets gekregen.' Zwart vindt daarom dat Nijmegen moet inzetten op teruggave van het gehele bedrag. Verantwoordelijk wethouder Velthuis wil niet reageren voordat de kwestie in de raad is behandeld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!