Nieuws

Asbest: wat is het en hoe gevaarlijk is het?

Asbestdeeltjes op het Callunaplein in Dieren zaterdag. De gemeente liet het plein afzetten en de winkels moesten de deuren sluiten. De asbestdeeltjes kwamen mogelijk vrij bij werkzaamheden aan luifels van winkels. Vijf vragen over asbest. © ANP XTRA
ARNHEM - Asbestdeeltjes op het Callunaplein in Dieren zaterdag. De gemeente liet het plein afzetten en de winkels moesten de deuren sluiten. De asbestdeeltjes kwamen mogelijk vrij bij werkzaamheden aan luifels van winkels. Vijf vragen over asbest.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor natuurlijke mineralen die bestaan uit heel kleine, naaldachtige vezels. Het werd in Nederland vooral in de jaren 60 en 70 veel gebruikt. Het leek een ideaal materiaal: goedkoop, sterk en brandwerend. Asbest werd onder meer verwerkt in golfplaten en waterleidingbuizen. Het werd ook toegepast in onder meer:
  • remvoeringen en koppelingsplaten van auto's
  • isolatiemateriaal
  • hittebestendig textiel
  • brandwerende platen
  • onderlagen van vloerbedekkingen
  • pakkingen en filters van de chemische- en voedingsmiddelenindustrie
Er wordt geschat dat er ongeveer 3500 producten zijn waarin asbest is verwerkt.

Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbest is een levensgevaarlijke, kankerverwekkende stof. Als men vezels inademt, kunnen diverse aandoeningen ontstaan. Dit zijn longkanker, longvlies- en buikvlieskanker en stoflongen (asbestose). Elk jaar sterven tussen de 900 en 1300 mensen, omdat zij asbestvezels hebben ingeademd. 
Omdat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid, is sinds 1 juli 1993 in Nederland de verkoop, het gebruik en het bewerken (zagen, boren, schuren of slopen) van asbest verboden. 

Moet asbest altijd worden verwijderd?

Nee, dat hoeft niet. Als het asbest in materiaal zit en er niets mee gebeurt, is verwijdering niet nodig. Bijvoorbeeld: 
  • wandplaten
  • buizen voor riool, gas- en waterleiding 
Zit het asbest niet in materiaal, dan kunnen de asbestvezels snel vrijkomen. In dat geval moet u het afschermen of (laten) verwijderen. 
Vanaf 2024 zijn astbestdaken verboden. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. Eigenaren van asbestdaken (particulieren, bedrijven en overheden) hebben tot 2024 de tijd om deze te verwijderen. 

Mag ik asbest zelf verwijderen?

In sommige gevallen mag u asbest zelf verwijderen, in andere gevallen moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. 
Zelf: 
  • alleen als dit kan zonder dat u het materiaal beschadigt. U kunt bijvoorbeeld zelf een vensterbank weghalen als deze met schroeven vastzit. Er mogen geen asbestvezels vrij kunnen komen. U mag niet meer dan 35 vierkante meter asbesthoudend materiaal zelf verwijderen.
Gecertificeerd bedrijf:
  • gaat het om meer dan 35 vierkante meter asbest of is het gevaarlijk om te verwijderen (groot risico dat er vezels vrijkomen), dan moet een gecertificeerd bedrijf het asbest verwijderen. Hier een overzicht van gecertificeerde bedrijven.

Wat gebeurt er met asbest dat is verwijderd?

Asbest wordt verpakt in speciale asbestzakken, van dik plastic. Het wordt vervoerd naar een stortplaats. Het asbest wordt onder de grond bewaard. Dat is op dit moment de enige veilige manier. Omsmelten zou ook kunnen, maar daarvoor zijn heel hoge temperaturen nodig - en dat kost veel geld. Bovendien blijf je in dat geval met een restproduct zitten.
Bronnen: Kenniscentrum InfoMil, Atlas Leefomgeving, Inspectie SZW, Rijksoverheid.nl, MilieuCentraal.nl, Arcadis Arnhem, Jacobs Asbestsanering Elst.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!