Publiek kan niet meer terecht in steengroeve Winterswijk; situatie mogelijk onveilig

WINTERSWIJK - De steengroeve in Winterswijk gaat dicht voor het publiek. Grondstoffenbedrijf Sibelco, dat de groeve exploiteert, doet dit vanwege de veiligheid.

Het bedrijf benadrukt dat er in de groeve nooit een ongeluk is geweest waar bezoekers bij betrokken waren, maar wil al haar steengroeves wereldwijd inventariseren op veiligheidsrisico's. Dat zijn er 250 in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië.

'Spijtig voor bezoekers'

De afdeling Winterswijk van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) is teleurgesteld maar heeft begrip voor het besluit. Willem Peletier van de NGV: 'Het is jammer maar we respecteren het besluit van Sibelco. Het is vooral spijtig voor de deelnemers van de excursies, niet voor ons. We kennen de groeve van binnen en van buiten, maar de bezoekers verheugen zich er altijd enorm op.' De NVG houdt maandelijks een excursie. 

Steengroeventheater gaat door 

De uitvoering van het steengroeventheater in augustus gaat wel door. Gerard ten Dolle van Sibelco: 'Het theater is niet op de plek waar afgegraven wordt en is dus veilig. De liefhebbers van fossielen willen juist bij de afgraving zoeken, en die plek is nu onderwerp van discussie.'

Sleutels inleveren

Maar daar zijn de geologen van de NVG Winterswijk niet mee geholpen. 'Ik heb hoop dat we in de toekomst wel weer de groeve in kunnen,' zegt Willem Peletier, die al sinds 1977 rondleidingen verzorgt. 'Als de risico-inventarisatie is afgerond gaan we weer praten. Maar de sleutels van de groeve moeten we inleveren.'

In de steengroeve wordt sinds de jaren dertig kalk gewonnen. 

 


 

Meer over dit onderwerp:
Winterswijk
Deel dit artikel: