Inwoners Wenum-Wiesel willen geen statushouders in Huize Vrijland

WENUM-WIESEL - Het plan van de gemeente Apeldoorn om 70 tot 100 statushouders onder te brengen in Huize Vrijland in Wenum-Wiesel stuit op veel weerstand. Uit een peiling blijkt dat de meeste inwoners van het dorp tegen de komst van deze asielzoekers met een verblijfsvergunning zijn.

De dorpelingen konden tijdens een informatieavond en op de website van de gemeente hun mening geven over het plan. Van de 305 reacties waren er 238 negatief. 41 mensen reageerden positief en 26 neutraal.

Bewoners vullen een reactieformulier in.

Ook is een petitie aangeboden met 195 handtekeningen (97 anoniem) tegen de opvang van de statushouders. Waarschijnlijk heeft een deel van de ondertekenaars ook het reactieformulier ingevuld.

Volgens de gemeente maken omwonenden zich vooral zorgen om:

  • De culturele en religieuze achtergrond van de statushouders. Momenteel zijn het vooral Syriërs en Eritreeërs.
  • De dagbesteding van de statushouders. Volgens bewoners is er voor hen niets te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen winkels en andere voorzieningen in de buurt.
  • Veiligheid en overlast in het dorp. Bewoners zijn bang dat de statushouders uit verveling gaan rondzwerven en daardoor mogelijk een bedreiging vormen voor vrouwen en kinderen.
  • De verkeersveiligheid in het dorp. Veel zorgen worden geuit over de 'smalle, onveilige' Elburgerweg en het ontbreken van openbaar vervoer.
  • Ruimtelijke ordening en het gebouw. Bewoners maken zich onder meer zorgen over de brandveiligheid van Huize Vrijland en de mogelijk dalende waarde van de eigen woning.

Groepsaccommodatie Huize Vrijland is volgens de gemeente Apeldoorn een tussenoplossing. Door de statushouders daar tijdelijk onder te brengen, wordt de druk bij de azc's weggehaald en is er meer tijd om een definitief verblijf voor hen te vinden. De statushouders zijn al wel in hun uiteindelijke woonplaats en kunnen zich daardoor al op hun toekomst richten.

Een slaapkamer in Huize Vrijland.

De gemeenteraad praat donderdag 10 maart verder over het plan. Als het doorgaat nemen de eerste statushouders in april al hun intrek in Huize Vrijland. In totaal moet Apeldoorn dit jaar 433 statushouders opvangen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn Asielzoekers Nieuws
Deel dit artikel: