Gelderlanders zijn gek op vuurwapens (en hebben er veel)

ARNHEM - In Gelderland wonen in bijna alle gemeentes bovengemiddeld veel mensen die een wapen in huis mogen hebben. In Bronckhorst zijn de meeste legale wapens te vinden. Daar hebben 16 op de duizend mensen een of meer vuurwapens in huis. Het landelijk gemiddelde is 4 per duizend inwoners. In Gelderland zijn in Hattem de minste wapens te vinden.

Dat blijkt uit cijfers die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur bij de politie heeft opgevraagd. Het grootste deel van de vergunningen en vuurwapens is aangevraagd voor de jachtsport.

De waddeneilanden, het oosten van Nederland en delen van Noord-Brabant hebben gemiddeld de meeste wapens in omloop. In die gebieden is de jachtsport ook het populairst. In Gelderland wonen de meeste jagers, zo blijkt uit cijfers van de Jagersvereniging.

Aantal wapenvergunningen daalt

De politie heeft vorig jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar minder vergunningen voor vuurwapens verleend. Het aantal vergunningen daalde landelijk van 72.645 naar 72.086. Sinds de schietpartij in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011 controleert de politie strenger op de achtergronden van aanvragers. Er worden echter ook minder vergunningen aangevraagd.

Meer legale vuurwapens

Het aantal legale vuurwapens daalde ook sinds 2012, maar is vorig jaar weer licht gestegen. In totaal zijn 206.231 legale vuurwapens in Nederland in omloop. Het grootste deel van de vergunningen en vuurwapens is aangevraagd voor de jachtsport. 

Vorig jaar had 1 op de 82 personen een vuurwapen. Dat is net zoveel als in 2014. In 2012 was dat aantal nog 1 op de 78,8 personen.

Is het erg dat er zo veel legale wapens zijn?

Het aantal incidenten met legale wapens is vrij laag, namelijk 5 procent van alle incidenten met vuurwapens. Dat blijkt uit onderzoek dat Bureau Beke in 2013 deed (pdf). Daarin concluderen zij onder andere: 'Ook in vergelijking met het totaal aantal legale vuurwapens is het aantal incidenten met legale vuurwapens laag te noemen. Gemiddeld overlijden er 2 personen per jaar door een legaal wapen.'

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Politie Nieuws
Deel dit artikel: