Nieuws

Man uit Arnhem krijgt tbs voor moord op 'oma Toni'

'Oma Toni'
De 25-jarige Vino H. uit Arnhem heeft maandag tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen voor het doden van de 96-jarige 'oma Toni'.
ARNHEM - De 25-jarige Vino H. uit Arnhem heeft maandag tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen voor het doden van de 96-jarige 'oma Toni'.
De geboren Irakees stak op 19 maart vorig jaar de hoogbejaarde vrouw neer in de Amsterdamse wijk De Pijp. Ook sloeg hij haar. Oma Toni overleefde de aanslag, maar overleed drie weken later alsnog.

Moord bewezen

Volgens de rechtbank in Amsterdam is er een causaal verband tussen de steekpartij en het overlijden van oma Toni, ook al stierf de vrouw pas later. De rechter acht moord bewezen.
De opgelegde straf komt overeen met de eis van de aanklager. Die vroeg alleen om tbs en geen celstraf, omdat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard.
Volgens de rechter moet de Arnhemmer 'net zo lang behandeld worden totdat hij geen gevaar meer is voor de samenleving'. De rechtbank schat in dat dat 'heel lang gaat duren'. Volgens deskundigen lijdt hij aan paranoïde schizofrenie.

'Eenmalige domme actie'

Zelf vindt de Arnhemmer een behandeling niet nodig. 'Het was een eenmalige domme actie. Ik zou dit niet nog eens doen', sprak hij eerder. 'Tegen behandeling heb ik altijd 'nee' gezegd. Ik vond het niet nodig, nog steeds niet. Ik heb er al een jaar cel opzitten. Ik heb hartstikke mijn best gedaan.'
Vino H. heeft bekend dat hij oma Toni op straat heeft neergestoken. Hij was naar eigen zeggen op zoek naar een zwak iemand om wraak te nemen op zijn vader, omdat die hem mishandelde. De Arnhemmer betuigde spijt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!