'Hoe kunnen we onze gevallen kameraden beter eren dan door de 504e Sunset March te lopen?'

NIJMEGEN - Voor de 504de keer werd zaterdagavond de Oversteek herdacht. Hiervoor waren speciaal militairen van het 504e regiment van de 82e Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger naar Nijmegen gekomen.

De militairen liepen zaterdagavond de langzame mars over de Nijmeegse stadsbrug De Oversteek. De brug werd in 2013 geopend en is vernoemd naar de oversteek die soldaten in september 1944 in gammele canvasbootjes over de Waal maakten.

Market Garden

De militairen van het 504e infanterieregiment staken de rivier over in het kader van de operatie Market Garden. Om door te stoten naar Berlijn moesten de bruggen over de Waal bij Nijmegen en de Rijn bij Arnhem worden ingenomen. Bij de oversteek over de Waal vonden 48 militairen daarbij de dood.

Het ultieme offer

Eén van de 5 militairen die bijna 72 jaar later de oversteek maakte is de Amerikaanse kolonel Colin P. Tuley. Hij is geen veteraan, maar hij vindt het herdenken van de oversteek van september '44 belangrijk. 'We herdenken altijd onze gesneuvelde kameraden. Zij hebben het ultieme offer gebracht, maar we herdenken ook de offers die hun families en vrienden thuis hebben gemaakt. Wat is er mooier om dat te herdenken dan de slachtoffers van het 504e regiment te herdenken tijdens de 504e Sunset March in Nijmegen?' 

48 lichtmasten, 48 mensenlevens

Als eerbetoon aan de militairen die in 1944 sneuvelden worden elke avond 48 paren lichtmasten aangezet in het tempo van een trage mars. Aan de mars deden zaterdagavond geen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog mee. Initiatiefnemer Tim Ruijling heeft daar begrip voor. 'Die mensen zijn in de 90 en willen zo'n wandeling met eer en zelfrespect kunnen maken. Dat lukt niet altijd meer. Maar het idee van de dagelijkse mars is ook om het herdenken door te geven aan de nieuwe generatie.'

Kranslegging

Na de Sunset March over De Oversteek werd een krans gelegd bij het monument waarop de namen van de 48 gesneuvelde militairen staan.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: