Cartoonisten houden battle in Arnhem: 'Soms moet je confronterend zijn'

ARNHEM - Twee studenten van de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem hebben het donderdagavond opgenomen in een 'cartoon-battle' tegen professionele tekenaars. De wedstrijd werd georganiseerd door Inktspot.

Een van de studenten is Joris Moore. 'Ik teken Donald Trump, die op een trompet speelt', legt hij uit. 'Uit die trompet komen geen noten, maar hakenkruizen. Ook steekt hij zijn middelvinger op.' 

Moore neemt het onder meer op tegen de Nijmeegse cartoonist Argus, die veel in regionale dagbladen publiceert. Hij moet ook binnen een uur een politieke cartoon produceren. Zijn onderwerp is de vluchtelingencrisis.

Razendsnel tekent hij een dode vluchteling in een boom, die is opgehangen door tegenstanders van de komst van een mega-varkensstal. 'Voor mijn doen redelijk hard. Het ligt namelijk niet in mijn aard confronterend te zijn, maar soms moet het.'

Charlie Hebdo

In de zaal boven Dudok is het beste te zien van alle politieke cartoons van het afgelopen jaar. Vanzelfsprekend is Charlie Hebdo een veel gebruikt onderwerp.Joep Bertrams maakte vorig jaar de winnende Inktspot-cartoon, waarop een onthoofde cartoonist tegenover een jihadi staat en zijn tong uitsteekt.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Regio Arnhem
Deel dit artikel: