Nieuws

Het Las Vegas van de Achterhoek is niet meer

GROENLO - Tenminste 5000 jongeren gingen er twintig jaar geleden elk weekend naar toe. Het Las Vegas van de Achterhoek werd het genoemd. Groenlo was midden jaren '90 the place to be.
De drie discotheken en vele kroegen zaten bomvol. Twintig jaar later is Het Las Vegas van de Achterhoek niet meer. Wat is er gebeurd en waar zijn de jongeren gebleven?
In de jaren '80 en '90 had Groenlo een bloeiend uitgaansleven. Halverwege de jaren '90 bereikte dit een hoogtepunt met drie stapavonden in de week en jongeren uit de hele regio die naar Groenlo kwamen.
De horecaondernemers in het centrum hadden het goed: 'We hoefden geen moeite te doen, ze kwamen wel. Elke zaterdagavond had ik zo'n 3000 man binnen', zegt Erwin de Roo van discotheek City Lido, de enige discotheek die nog over is.

Wildplassen

Maar niet iedereen was blij met al die jongeren in het kleine vestingstadje. De stappers hingen ook op straat en liepen van de kroeg naar één van de discotheken en weer terug. Geluidsoverlast, vernielingen, wildplassen, het gebeurde elk weekend.
Politieman Rob van Meurs kijkt er met gemengde gevoelens op terug:  'Eind jaren '80 begin jaren '90 stonden er tussen discotheek de Pauw en Pam Pam rustig zo'n 200 of 300 man op straat. Dan reden we er met de politieauto langs, werd er regelmatig een spiegel van af geschopt.'

Elke zaterdag siddert Groenlo

Het kleine stadje in de Achterhoek werd hierdoor ineens bekend en berucht in het hele land. De Telegraaf kopte met: Elke zaterdag siddert Groenlo. Media uit Hilversum reisden af naar het Las Vegas van de Achterhoek om reportages te maken over de dronken en feestende stappers. 
Politie, gemeente en horecaondernemers gingen intensief samenwerken en startten een lik op stuk beleid. Dit werkte. Burgemeesters van grotere gemeenten uit het westen kwamen zelfs in Groenlo kijken hoe de overlast werd aangepakt. 

Horeca moet anders ondernemen

Eind jaren '90, begin 2000 werd het ineens minder druk in Groenlo. De grote discotheken werden minder populair, jongeren weken uit naar andere plaatsen om te stappen. Daarnaast waren er simpelweg minder jongeren in de Achterhoek.
Vandaag de dag is het op een doorsnee zaterdagavond rustig in Groenlo. De Pam Pam bestaat niet meer, De Pauw is alleen nog voor feesten en partijen en andere activiteiten. Kroegen zijn er nog genoeg, maar bomvol zitten ze niet meer. City Lido moet ook meer moeite doen om uitgaanspubliek te krijgen.

Koffietafels voor uitvaarten

'Vroeger waren we alleen in de weekenden open, nu moeten we zeven dagen in de week actief zijn. We hebben hier bijvoorbeeld ook koffietafels voor uitvaarten nu. 'Volgens eigenaar Erwin de Roo is hij anders gaan ondernemen. 'Twintig jaar geleden waren we vooral druk met beheersbaar houden van het publiek en de overlast te bestrijden, nu zijn we druk met hoe we publiek kunnen trekken en we het hier gezellig kunnen maken.'
Inwoners van het centrum kunnen weer met een gerust hart plantjes buiten zetten en hun auto voor de deur parkeren. De overlast is voorbij. Het Las Vegas van de Achterhoek is niet meer.