Onderduikers in de Oorlog: het mysterie van Stroe

STROE - Johan en Teus zaten allebei in het verzet en moesten onderduiken op een boerderij in Stroe. Hun nabestaanden weten amper wat hen is overkomen. Maar dat willen ze nu, 71 jaar later, nog graag achterhalen. Wie weet wat er met de twee inmiddels overleden vrienden is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Johannes (Johan) Ederveen uit Arnhem en Teunis (Teus) Maassen uit Ede. Sinds de twee mannen elkaar hebben ontmoet op het onderduikadres, zijn ze gezworen kameraden gebleven. Maar wat zij precies hebben gedeeld, is een mysterie.

Nu zij beiden zijn overleden, willen hun families graag uitzoeken wat er is gebeurd.

De kleindochter van Johan: 'Als iemand vroeg naar wat er is gebeurd in die tijd, gaven beide mannen exact op dezelfde manier antwoord. Het was alsof er een afspraak is gemaakt dat zij dit verhaal hun leven lang zouden vertellen.'

Laatste wens

Na de oorlog hebben de mannen elkaar uit het oog verloren. Dochter Rieja vroeg Teus jaren later wat hij nog zou willen meemaken voordat hij zou overlijden. Dat wist hij meteen: zijn oude vriend terugzien. Al snel kwam Rieja in contact met de familie Ederveen.

Bij de ontmoeting was het al gauw 'ouwe-jongens-krentenbrood'. Door de vele emoties die loskwamen, was het voor beide families haarscherp dat de twee een bijzondere band hadden. Na het overlijden van Johan Ederveen heeft zijn oude kameraad nog aan de kist gestaan. 'Vriend, tot ziens', sprak hij daar.

Toen ook hij stierf hebben de families contact gehouden. Ze zijn goede vrienden geworden, maar deelden ook vooral de vraag: wat is er daar gebeurd in Stroe? Rieja: 'Wij zouden toch echt graag antwoorden krijgen op de vragen die zij nooit hebben willen of durven beantwoorden.'

Gebrekkige informatie

Nadat Operatie Market Garden in Arnhem mislukte, trokken veel Arnhemmers weg. Op internet staat een openbaar bestand van de Barneveldse Rode Kruiscolonne, een digitale kaartenbak met toentertijd ondergebrachte vluchtelingen.

Daarin staat de familie Ederveen vermeld. De plaats van onderdak en het huidige adres die worden genoemd kloppen alleen niet. En ook bij familieleden is de informatie niet betrouwbaar.

Wat we wel weten

Met zekerheid kan vastgesteld worden dat Johan Ederveen en zijn kameraad Teus samen met twee Rotterdammers ondergedoken hebben gezet in een boerderij. Deze stond aan de Wolweg in Stroe, net over het spoor. Om welke exacte boerderij het gaat, is echter onbekend.

Gedurende het laatste oorlogsjaar waren er wekelijks bombardementen bij het spoor. Volgens de nabestaanden moeten die veel indruk hebben gemaakt. Tenminste, dat valt veelal terug te lezen in oorlogsdocumentatie. Maar of dit een sleutel is tot het geheim van 'de vrienden van Stroe'?

Wie heeft meer informatie over de beide heren? Weet u wat er gebeurd is in Stroe? Bent of kent u de twee Rotterdammers die in deze tijd ook ondergedoken zaten aan de Wolweg in Stroe?

Laat het ons weten zodat de familie Maassen en Ederveen meer duidelijkheid krijgen over hun familieleden.

Komende zondag doen de dochter van Teunis Maassen, Rieja, en de kleindochter van Johannes Ederveen, Linda, hun oproep in Gelderland helpt.

Extra informatie over Johan en Teus

Johannes Ederveen (Johan)
Geboren: 14 april 1924 in Arnhem

Zoon van Johannes Ederveen en Elizabeth Everdina Hendrika Schlebos. In 1941 werkte hij bij AKU aan de Velperwegin Arnhem, zoals velen in zijn gezin. Het gezin woonde ten tijde van de oorlog aan de Driekoningendwarsstraat 54 in Arnhem. Johan moest omstreeks 1942-'43 in Duitsland verplicht aan het werk in een benzinefabriek in Westfalen.

Teunis (Teus) Maassen
Geboren: 05 juli 1923 in Ede

Zijn vader was melkslijter Rik Maassen (geb. 30-1-1891, Ede). Van moeder Jannigje Borren (geb. 2-7-1901, Ede) is het beroep onbekend. Zij trouwden op 4 augustus 1922 in Ede. Teunis was de oudste van twaalf kinderen. Hij heeft de slagersopleiding gedaan en is tot aan zijn pensioen altijd slager geweest. Ook hij is in de oorlog tewerkgesteld – als slager – in Duitsland, waar hij het naar eigen zeggen heel goed heeft gehad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: