Brandbrief natuurreservaat Het Aaltense Goor: verkaveling funest voor dieren en planten

AALTEN - Verschillende lokale natuur- en milieuvereniging rondom Aalten maken zich grote zorgen over natuurreservaat Het Aaltense Goor. De ruilverkaveling die gepland staat voor natuurgebied is desastreus voor de flora en fauna in het gebied.

Dat zeggen de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en vijf lokale natuur en milieuorganisaties. Ze hebben een brandbrief gestuurd naar de provincie Gelderland en het Waterschap Rijn en IJssel.

Het gebied wordt de komende jaren aangepakt om onder andere de waterhuishouding te verbeteren. Volgens het Waterschap profiteren zowel de natuur als de landbouw hiervan.

Naar de rechter

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zegt dat het plan juist dramatische gevolgen heeft voor de natuur. 'Als je nu door je favoriete natuurgebied loopt, moet je beseffen dat het morgen weg kan zijn', zegt directeur Jaap Dirkmaat.

'Het verkavelingsplan vernietigt een groot deel van het reservaat en verdrinkt een ander deel door het voor waterberging te gaan gebruiken'. De Vereniging is zelfs bereid om naar de rechter te stappen als de initiatiefnemers doorgaan met de plannen.

Juist meer natuur

Volgens Waterschap Rijn en IJssel wordt er nog volop aan de plannen gewerkt en kan iedereen straks zijn reactie geven. 'De plannen worden verder uitgewerkt en dat duurt langer dan verwacht', zegt Peter Schrijver van het waterschap.

'Bij de inrichting van Het Aaltense Goor kijken we naar  alle belangen en functies in het gebied. Waterberging, natuur, landbouw en recreatie krijgen hier alle een plek. We hebben er alle vertrouwen in dat we samen met de partijen in het gebied een goed plan kunnen neerzetten'.

Per saldo komt er volgens het waterschap juist meer natuur bij. Natuur wordt gebruikt voor landbouw, maar ook ontstaat natuur gemaakt uit landbouwgrond. 'Dat is appels met peren vergelijken', zegt Tonny Stoltenborg van Natuur en Milieu Aalten. 'Je hebt nu een prachtig stukje landschap en je krijgt daar hele natte natuur voor terug. En dat betekent dat we straks minder goed door het gebied kunnen wandelen'.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk laat in een reactie weten dat 'de argumenten en zorgen die in de brief van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap naar voren komen ongetwijfeld hierin zullen worden meegenomen'.

Voormalig veengebied

Het Aaltense Goor is van oorsprong een veengebied. Het gebied wordt gebruikt voor kleinschalige landbouw. De watersalamander en bruine kikker, karekiet, wielewaal, tuinfluiter en geelgors komen hier voor.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Aalten Milieu Natuur Nieuws
Deel dit artikel: