Nieuws

Ex-horecaondernemer uit Epe lichtte bank voor 11 miljoen op: vier jaar cel

Een ex-horecaondernemer van 46 uit Epe is tot vier jaar cel veroordeeld omdat hij ABN AMRO voor 11 miljoen euro oplichtte. Zijn broer van 54 is vrijgesproken van incassofraude. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Een ex-horecaondernemer van 46 uit Epe is tot vier jaar cel veroordeeld omdat hij ABN AMRO voor 11 miljoen euro oplichtte. Zijn broer van 54 is vrijgesproken van incassofraude.
Volgens de rechtbank had de 46-jarige man, inmiddels woonachtig op Bonaire, een incassocontract met de bank afgesloten. De bank incasseerde automatisch geldbedragen bij franchisenemers, maar de rekeningen werden niet gebruikt door de franchisenemers. Het waren niet-actieve rekeningen van bedrijven die aan de man waren te linken.
Wanneer op de rekeningen onvoldoende geld stond om te kunnen incasseren, werd dit door de bank voorgeschoten. Dit voorschot werd telkens door de man opgenomen.
Op het moment dat de bank de voorschotten terugboekte, had de man al een nieuwe en hogere incasso-opdracht uitgedaan met daaraan een nieuw, hoger voorschot gekoppeld. Zo kwamen de bankrekeningen nooit in het rood te staan en viel niet op dat tussentijds geld werd opgenomen door de man. In drie jaar tijd ging het om zeker 74.000 incasso's over zestien bankrekeningen.

Geen celstraf voor broer

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat zijn broer van 54 meedeed of ervan wist. Wel is bewezen dat hij een onjuiste aangifte inkomstenbelasting over 2007 heeft gedaan. Hij kreeg een werkstraf van 80 uur en een boete van 10.000 euro.

Justitie wilde hogere straffen

Justitie had hogere straffen geëist: tegen de man van 46 vijf jaar cel en tegen zijn broer drie jaar cel. De mannen zeggen dat ze onschuldig zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!