Nieuws

Verbouwing De Bastei Nijmegen valt 2,6 miljoen duurder uit

NIJMEGEN - Dat je tijdens verbouwingen tegen dingen aan kunt lopen die de bouwkosten flink doen stijgen is een bekend gegeven. In Nijmegen valt de verbouwing van de monumentale Stratemakerstoren nu 2,6 miljoen euro duurder uit nadat de schep herhaaldelijk op heel oude stenen stuitte.
De Nijmeegse gemeenteraad heeft op woensdag 12 februari 2014 ingestemd met de verbouwing en uitbreiding van de Stratemakerstoren aan de Waalkade tot natuur- en cultuurhistorisch centrum De Bastei.
Daar was oorspronkelijk ruim 7 miljoen euro voor nodig, maar nu komt er dus nog 2,6 miljoen euro bovenop. Ook de provincie, Europa en Staatsbosbeheer investeren in het project.

Verrassingen uit het verleden

Tijdens archeologisch onderzoek dat vorig jaar september begon werd de ene na de andere bijzondere vondst onder het zand gedaan. De Stratemakerstoren bleek veel groter dan gedacht. Aan de achterkant werden tot in de voet van de Valkhofheuvel massieve muren gevonden die onderdeel uitmaakten van de toren.
Maar het hield niet op. De ene na de andere verrassing uit het verleden volgde. Zo kwamen er bijvoorbeeld nog een deel van een Romeinse kademuur tevoorschijn en restanten van een groot 14e eeuws huis.

Komt de Valkhofheuvel naar beneden?

Al snel was iedereen het er over eens dat al die nieuwe puzzelstukjes van het Nijmeegse verleden bewaard moeten blijven én zichtbaar voor publiek. Die stenen met grote cultuurhistorische waarde mochten niet meer onder het zand verdwijnen. Maar dat betekende wel dat de ontwerpen voor De Bastei moesten worden aangepast.
De bouw en de archeologische opgravingen werden tijdelijk stil gelegd. Men was bang dat bij verder graven de Valkhofheuvel mogelijk naar beneden zou komen. Een tijdelijke muur moet dat voorkomen.
De opgravingen kunnen nu weer verder maar wethouder Van Hees benadrukt dat er niet verder gegraven wordt dan absoluut nodig is. 'Muntjes vind je altijd, maar de verwachting is dat we geen grote zaken meer aantreffen.'

Flinke vertraging

En zo kan er dus tijdens een verbouwing heel wat aan het licht komen dat voor flinke vertraging én extra kosten zorgt. Toen aan de plannen begonnen werd was de verwachting nog dat De Bastei in 2015 open zou kunnen.
Nu is er inmiddels wel enige haast bij. In 2017 moet het toch echt zover zijn, anders vreest de gemeente subsidies (1,8 miljoen) van het Rijk, de Provincie en Staatsbosbeheer (deels) mis te lopen omdat Nijmegen zich dan niet zich dan niet aan gemaakte afspraken houdt. De verwachting is nu april 2017.
De toren is uniek in Nederland. Het is de enige bewaard gebleven bastei in het land. De toren werd in 1987 ontdekt bij de sloop van een aantal huizen op de Waalkade. Niemand wist meer dat die huizen in de 18e eeuw gebouwd waren op restanten van een stukje van de middeleeuwse vestingwerken.
1987
Een bastei is een vrijstaand verdedigingswerk met een toren die is gebouwd in de vorm van een hoefijzer. De toren moest zelfstandig kunnen functioneren, ook als de vijand al in de stad was.
1641