Nijmegen stopt met tuinbouwgebied Bergerden, Lingewaard gaat door

HUISSEN - De ontwikkeling van het glastuinbouwgebied Bergerden heeft opnieuw een gevoelige klap gekregen. Nijmegen wil niet meer opdraaien voor verdere verliezen en stapt uit de samenwerking met de gemeente Lingewaard.

Lingewaard blijft geloven in de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied en presenteert donderdag een nieuw plan. 

Glastuinbouwgebied Bergerden is 215 hectare groot en ging begin deze eeuw van start als het glastuinbouwgebied van de toekomst. Maar slechts 14 tuinders streken neer in wat het 'Westland van het Oosten' moest worden. De twee betrokken gemeenten - Lingewaard en Nijmegen - boekten al miljoenen verlies vanwege tegenvallende belangstelling voor de gronden: 24 miljoen euro in totaal.

Miljoenenverlies

De gemeente Nijmegen heeft nu besloten om uit de gemeenschappelijke regeling-Bergerden te stappen. De verliezen op de exploitatie van de gronden kostte de gemeenten Nijmegen en Lingewaard vorig jaar al 5 miljoen euro. Er was namelijk geen belangstelling.

De gemeente Lingewaard wil doorgaan met de ontwikkeling van het gebied. De gemeente denkt dat de grond wel uit te baten is als de bestemming wordt uitgebreid naar agrobusiness.De belangstelling neemt toe.

'Nijmegen onzorgvuldig'

Wethouder Theo Peren van Lingewaard is ontstemd dat Nijmegen uit de samenwerking stapt. Vooral dat hij dit in de krant moest lezen, zit hem hoog: 'Ik neem afstand van de onzorgvuldigheid van Nijmegen en betreur het dat dit proces zo is gelopen. Deze actie getuigt vooral van weinig respect voor de hardwerkende tuinders in het gebied.'

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
Economie Lingewaal Nijmegen
Deel dit artikel: