Nieuws

Stichting wanhopig, geen geld voor restauratie Eusebiuskerk: 'Het regent straks stenen'

Stichting Eusebius Arnhem is de wanhoop nabij. Er moet geld komen voor de restauratie van het Rijksmonument in Arnhem, anders moeten de steigers en de veiligheidsmaatregelen rondom de toren binnenkort worden ontmanteld. Vanwege vallende stenen is dat gevaarlijk.
ARNHEM - Stichting Eusebius Arnhem is de wanhoop nabij. Er moet geld komen voor de restauratie van het Rijksmonument in Arnhem, anders moeten de steigers en de veiligheidsmaatregelen rondom de toren binnenkort worden ontmanteld. Vanwege vallende stenen is dat gevaarlijk.
Er is nog vier jaar nodig om het hele gebouw op te knappen. Met een laatste brief wil de stichting ervoor zorgen dat het probleem alsnog in de Provinciale Staten wordt besproken. 'Ergens moet de 20 miljoen voor de restauratie vandaan komen'.
Voorzitter Hans Winters van de stichting sprak woensdagochtend met verslaggever Marc Loeven:
Een klein deel kan de stichting met particuliere fondsen betalen. Het merendeel moet volgens haar van de provincie komen. Want de Eusebiuskerk is een Rijksmonument; de provincie is verantwoordelijk voor de restauratie.

Steigerhuur kost 10.000 euro per maand

Stichting Eusebius Arnhem schreef een brief, want de restauratie van de kerk komt niet voor in de Cultuurnota die de Provinciale Staten gaan bespreken. De stichting luidt de noodklok: over een paar maanden is namelijk al haar geld op.
Petra van Stijn van de stichting: 'De huur van de steigers en de bouwplaats is iedere maand 10.000 euro. Zoals het er nu uitziet gaat de restauratie in ieder geval tot 2021 niet door. Dan gaat er 600.000 euro verloren aan huur voor de steigers. Die kun je immers vanwege de veiligheid niet weghalen.' Door erosie brokkelen stenen af, die kunnen vallen. De doeken aan de steigers moeten dat voorkomen.

Delen met 8000 andere monumenten

Gelderland krijgt jaarlijks 1,6 miljoen voor alle 8.000 Gelderse Rijksmonumenten. Woordvoerder Joke van der Schaaf van de provincie: 'We hebben het geld gewoon niet. Er is wel een potje van 20 miljoen, maar dat is voor alle kunst en cultuur in Gelderland.' Stichting Eusebius Arnhem begrijpt dat het met de bestaande budgetten niet lukt. Er moet volgens haar een apart fonds komen.
De Eusebiuskerk uit 1865 is de grootste kerk van Arnhem en heeft een 93 meter hoge toren. In de Tweede Wereldoorlog werd hij voor een groot deel vernietigd. Later is hij gerestaureerd met goedkoop materiaal. De stenen zijn poreus geworden door de zon en de wind.