Urinetest verplicht bij verdachte dood

ELST - Vanaf vandaag is het voor forensisch artsen in Oost Nederland verplicht om een urinetest af te nemen tijdens de lijkschouw. Dat geldt voor mensen waarvan het vermoeden is dat ze een onnatuurlijke dood zijn gestorven. Dat meldt Martijn Berkenfeldt van de Forensische Opsporingsdienst in Elst.

Zo'n urinesneltest is nodig om vast te stellen wat iemand voor zijn dood tot zich heeft genomen of gedwongen is in te nemen. De test zelf lijkt op een zwangerschapstest, alleen dan wordt er gekeken naar medicijn of drugsgebruik. Tien stoffen die in het lichaam aanwezig kunnen zijn worden getest.

Verslaggeefster Vera Eisink sprak met Martijn Berkenfeldt van de Forensische Opsporingsdienst in Elst.

'kan je op een spoor zetten dat je niet had verwacht'

Zo kan een forensisch arts bijvoorbeeld opsporen of iemand is vergiftigd of onder invloed was van andere middelen. Met de nu verplichte urinesneltest hoopt de opsporingsdienst nog beter te kunnen zeggen wat er met een lichaam voor de dood is gebeurd. Het zou zo kunnen helpen met het oplossen van misdrijven.

'Het kan je op een spoor brengen dat je eigenlijk niet had verwacht', vertelt forensisch arts Irma van den Broek aan verslaggeefster Vera Eisink. 'Als iemand bijvoorbeeld tegen een boom rijd kun je erachter komen of hij alcohol op had en of hij onder invloed was van drugs. Dat kan voor nabestaanden ook belangrijk zijn bij het verwerken.'

Sectie kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen worden

Een zwaar middel voor een forensisch arts is een sectie waarbij in het lichaam wordt gesneden. Dat kan in sommige gevallen voorkomen worden als de urinetest genoeg antwoorden geeft. De tien middelen waarop getest wordt zijn amfetamine, hasj en wiet, barbituraten,benzodiazepines (kalmeringsmiddelen), cocaïne, MDMA, metamfetamine, opiaten, methadon en antidepressiva.

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Politie
Deel dit artikel: