Nieuws

Commissaris van de Koning loopt 500e Sunset March in Nijmegen

Archieffoto Omroep Gelderland
Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, loopt dinsdag samen met zijn Brabantse collega Wim van de Donk de 500e Sunset March. Dat is op de stadsbrug de Oversteek in Nijmegen.
NIJMEGEN - Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, loopt dinsdag samen met zijn Brabantse collega Wim van de Donk de 500e Sunset March. Dat is op de stadsbrug de Oversteek in Nijmegen.
Bij zonsondergang (18.17 uur) leggen zij een krans bij het monument tijdens een speciale ceremonie.
Iedere dag loopt een veteraan de Sunset March op de Oversteek. Het is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. De Oversteek ligt over de Waal op de plaats waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne de rivier zijn overgestoken.  

Speciale verlichting

Tijdens deze zogenaamde Waalcrossing zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. De verlichting van de Oversteek is heel speciaal. Er staan aan beide zijden 48 lichtmasten op de brug. Op het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars.
In totaal duurt het ontsteken bijna 12 minuten. Na afloop wordt een groet gebracht bij het monument op de Oosterhoutsedijk aan de Noordzijde van de Waal.