Nieuws

Ruim 300 medewerkers van vleesverwerker Hilckmann en Slachthuis Nijmegen op straat

NIJMEGEN - Vleesverwerker Hilckmann en Slachthuis Nijmegen stoppen. Daardoor komen zo'n 110 vaste medewerkers en zo'n 200 uitzendkrachten op straat te staan.
Hilckmann heeft geen vergunning gekregen om te exporteren naar China. Het Aziatische land is een belangrijke markt. 'Dat scheelt ons miljoenen op jaarbasis,' zegt woordvoerder Reinier Kole.
Donderdag en vrijdag zal er nog geslacht worden in Nijmegen, maar daarna sluiten de bedrijven. De OR verwacht dat dit snel gaat, omdat boeren zullen stoppen met het aanleveren van slachtvee nu het nieuws bekend is geworden.

Boosheid en opluchting

De medewerkers hebben het nieuws woensdagmiddag te horen gekregen. De reacties waren gemengd: van boosheid tot verslagenheid, maar ook opluchting omdat er nu duidelijkheid is.
De OR verwacht dat een deel van het personeel wel ergens anders weer aan het werk kan. 'Slachten is een vak en iedereen houdt van een lekker stukje vlees.'

25.000 varkens per week

Hilckmann was een van de grootste particuliere slachterijen van Nederland met een capaciteit tot 25.000 varkens en 1200 runderen per week.
Bij het teloorgaan van Hilckmann speelt de exportvergunning naar China een belangrijke rol. 'We zijn al sinds 2009 hiermee bezig, we worden aan het lijntje gehouden' vertelt Kole. 'De reden zou zijn dat er twee soorten dieren hier geslacht worden. We komen niet op een lijst voor, en dat is noodzakelijk voor de uitvoer.'

Netjes afscheid nemen

Eerst leverde Hilckmann de varkens via Hongkong aan China, maar die omweg staat het laatste land nu niet meer toe. 'In het derde kwartaal van 2015 begon dat problemen op te leveren.'
Inmiddels zijn de verliezen dermate hoog, dat een faillissement dreigt. 'Daar wil de familie, die sinds 1970 in de firma zit, het niet op laten aankomen,' aldus Kole. 'De familie wil netjes afscheid nemen van de leveranciers en de medewerkers. Nu is er nog geld voor een sociaal plan.'

Miljoenen naar Hilckmann

Hilckmann was voornemens te verhuizen naar Haps in de gemeente Cuijk (Noord-Brabant). Daarvoor stak de provincie Gelderland zelfs 4,5 miljoen in het bedrijf. Daarnaast betaalde de gemeente 25 miljoen voor de grond, omdat Nijmegen op die plek huizen wil bouwen, zo werd vorig jaar in juni bekend.
De provincie Noord-Brabant heeft Nijmegen hiervoor 23,1 miljoen geleend. Daarnaast is er sprake van een aanvullende subsidie - die nog verleend moet worden - voor de verplaatsing. 'Indien Nijmegen vanwege de recente ontwikkelingen de lening versneld wil aflossen zouden we daar wel aan kunnen of willen meewerken.'
De VVD in de provincie Gelderland wil van Gedeputeerde Staten weten of dat geld ook daadwerkelijk betaald is. 'Er zit een hoop belastinggeld in, dat was voor een goed doel. Alleen is de situatie nu veranderd, dan is het de vraag wat er met dat belastinggeld gebeurt', zegt Frederik Peters van de VVD.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!