Drukkerij Apeldoorn sluit na 35 jaar: 'Het boek voor de krant is gesloten'

APELDOORN - Er stroomt drukinkt door de aderen van Arie Romeijn. Hij werkt al 43 jaar in de drukkerij van het concern dat nu De Persgroep heet. Woensdag werd de laatste krant gedrukt op de drukpers in Apeldoorn. 'Dat doet zeer.'

Er wordt gegrapt en gelachen op de vroege woensdagochtend. In de hal waar de pers staat ruikt het nog naar drukinkt, maar vooral naar schoonmaakmiddel. De mannen in blauwe overalls poetsen de pers. De sfeer is gemoedelijk, maar iedereen beseft dat vandaag de laatste bladen van de pers rollen.

'Het doet zeer'

Arie Romeijn is van het type ruwe bolster, blanke pit. Hij werkt al 43 jaar in de drukkerij en bereidt de laatste druk voor; een weekblad dat verspreidt wordt in de gemeente Oost Gelre. Dat de persen worden stilgezet steekt hem: 'Het doet zeer.' Je ziet aan zijn ogen dat het hem raakt. 'Ik had liever nog vijf jaar doorgewerkt.'

Niet al zijn collega's zijn het daarmee eens. Herman Heeringa werkt al 41 jaar in het bedrijf. 'Ik kan het met de vertrekregeling uitzingen tot mijn pensioen.' Een andere man zit glimlachend op een stoel, zijn onderarmen bevlekt met drukinkt. Hij werkt in Apeldoorn sinds de drukkerij in Enschede werd gesloten, nu twee jaar geleden. 'Ik ga met pensioen en ga het geen minuut missen. Het is mooi zo.'

Te oud

Steeds minder mensen hebben een abonnement op de krant en steeds vaker lezen ze de krant op hun tablet. Daardoor heeft De Persgroep, voorheen Wegener, te veel drukcapaciteit. De drukpers in Apeldoorn is één van de oudste die het concern heeft. De kranten worden voortaan gedrukt in Amsterdam, Den Haag en het Noord-Brabantse Best.

Abonnees hoeven zich geen zorgen te maken dat hun krant 's ochtends later in de bus ligt, verzekert De Persgroep. Er wordt bij het drukproces rekening gehouden welke edities de meeste kilometers moeten afleggen.

Herman Heeringa poetst de drukpers. Hij werkt 41 jaar in de drukkerij.

Bobo's

Tegen 9.00 uur begint de computerruimte van de drukkerij vol te stromen met oud-medewerkers en hoge heren. 'Die komen hier anders nooit', bromt Arie. Hij pakt de hoorn van de intercom en overlegt met een collega: 'We gaan draaien. De laatste krant van de drukkerij van De Persgroep komt eraan.'

Een medewerker van de drukkerij controleert de instellingen voor het drukproces.

15.000 exemplaren in een half uur

Met een druk op de knop komen de zware rollers met drukplaten in beweging. Er worden 15.000 exemplaren gedrukt. Arie: 'Daar doen we een half uur over, we doen rustig aan.' De rollers komen op snelheid. In de drukkerij controleren de drukkers of alles goed gaat. Arie kijkt onder een sterk vergrootglas of hij een instelling moet aanpassen. Tijdens het drukken past hij de zetting met fracties van een millimeter aan.

Een half uur later sist het hydraulisch systeem en de persen komen voor de laatste keer tot stilstand. Het wordt stil in de drukkerij. 'Het boek voor de krant is gesloten', zegt Arie zacht.

De persen komen voor de laatste keer tot stilstand. Na 35 jaar is het stil in de hal waar de drukpersen staan.

Nieuwe baan

Met het sluiten van de drukkerij in Apeldoorn is ook een einde gekomen aan een Wegener-tijdperk aan de Laan van Westenenk in Apeldoorn. De redactie en de commercie-afdeling hebben dit pand al verlaten.

De 140 medewerkers van de drukkerij (130 fte) moeten op zoek naar ander werk. Ongeveer een derde van de medewerkers van de drukkerij heeft inmiddels een nieuwe baan gevonden. 

Arie Romeijn controleert het drukwerk.

Kleinkinderen

Arie mag gebruik maken van een afvloeiingsregeling. 'Al mijn andere collega's van 55-56 jaar moeten nog een paar jaar door. Ik mag gebruikmaken van de ouderenregeling. Ik kan samen met mijn vrouw gaan genieten van de kleinkinderen. We hebben er twee, een derde is onderweg. Voor mij breken er mooie tijden aan.'

In de computerruimte bekijken de genodigden het resultaat. Er is koffie en gevulde koeken. Arie gaat op een stoel staan. 'De drukpers moet worden schoongemaakt. Als we dat met z'n allen doen, zijn we zo klaar', grapt hij. Er wordt ongemakkelijk gelachen. Arie draait een sjekkie en gaat om de hoek staan roken met zijn maten met wie hij zo lang heeft samengewerkt. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn De Gelderlander Nieuws
Deel dit artikel: